Oksytocyna do aborcji

Jeśli konieczne jest zwiększenie skurczów macicy, lekarze używają leków, które przyczyniają się do tej aktywności. Jednym z najczęstszych leków o podobnym działaniu jest oksytocyna. Ten lek należy do liczby hormonów, które są analogiem hormonów ludzkich. Oksytocyna jest stosowana w celu przerwania wczesnej ciąży.

Ten lek promuje aktywację mięśni macicy i powoduje jej czynny skurcz..

Oprócz takiego działania oksytocyna jest przepisywana do rehabilitacji macicy po mikroaborcji, do normalizacji miesiączki lub z dużą utratą krwi podczas cyklu miesiączkowego.
Sto lat temu lekarze używali naturalnej oksytocyny pobranej od zwierząt, obecnie stosuje się tylko sztuczny hormon.
Oksytocyna jest aktywnie wykorzystywana w wielu aspektach ginekologii..

Jak działa oksytocyna

Ciało ludzkie ma hormon o tej samej nazwie z tym lekiem, który jest odpowiedzialny za funkcje rozrodcze kobiety. Dzięki krążeniu krwi oksytocyna jest dostarczana bezpośrednio do niezbędnych narządów - macicy i gruczołów mlecznych sutka, stymulując je i powodując ich skurcz. Będąc celem, ten lek promuje zwiększoną produkcję hormonów płciowych odpowiedzialnych za pracę gruczołów sutkowych i funkcję rozrodczą.

Pomimo wszystkich powyższych właściwości oksytocyny lekarze stwierdzili, że hormon ten występuje nie tylko w kobiecie, ale także w męskim ciele.

Dlaczego silniejszy seks go potrzebuje, skoro nie grożą, że znają wszystkie „uroki” ciąży?
Jak działa ten hormon?
• Jak się okazało, oksytocyna ma aktywny wpływ na psychologiczny i emocjonalny obszar ludzkich uczuć. Ponadto hormon ten został nazwany „hormonem radości” i wielu lekarzy uważa, że ​​jest bardzo aktywny podczas masażu relaksacyjnego;
• Po porodzie maksymalna ilość tego hormonu gromadzi się w ciele młodej matki, co przyczynia się do jej uspokojenia, a także do wybuchu matczynych uczuć;
• Wyniki licznych badań wykazały, że narodziny dziecka w większości przypadków zachodzą w nocy, co jest bezpośrednio związane z hormonem oksytocyną. Dzieje się tak, ponieważ ilość tego hormonu, w przeciwieństwie do innych hormonów płciowych, pozostaje niezmieniona podczas całego cyklu miesiączkowego, przez cały czas trwania ciąży i wzrasta tylko na samym końcu okresu oraz w nocy. Pod tym względem większość dzieci rodzi się o tej porze dnia.
W związku z powyższym dochodzimy do wniosku, że hormon oksytocyna odgrywa ważną rolę w życiu człowieka.

Wskazania do stosowania oksytocyny

Ten lek jest dostępny w postaci tabletek, a także w postaci płynnej. W tabletkach jest przepisywany niezwykle rzadko, ponieważ dostając się do żołądka, sok „zjada” wszystkie jego aktywne składniki. W większości przypadków, aby zakończyć ciążę, oksytocyna jest przepisywana dożylnie lub domięśniowo. Po porodzie młoda matka jest również przepisywana na ten lek, ponieważ pomaga skrócić okres rehabilitacji macicy.

Wskazania do stosowania oksytocyny:

Jeśli po porodzie miejsce nie osiągnęło całkowicie, wówczas po łyżeczkowaniu przepisuje się oksytocynę. Ponadto tego leku nie można zastąpić ciężkim krwawieniem z macicy, a następnie aborcją. Po porodzie oksytocyna jest przepisywana w celu zwiększenia skurczów mięśni macicy i uniknięcia dużej utraty krwi. Po cięciu cesarskim lek ten wstrzykuje się do samej macicy w tym samym celu..
Podczas porodu oksytocyna jest używana do znacznego zmniejszenia macicy, co pomaga przyspieszyć proces. Kiedy ten lek dostanie się do ciała kobiety, mała dawka dociera do dziecka, co absolutnie nie wyrządza mu żadnej szkody; jednocześnie zostanie wywołana najsilniejsza aktywność macicy, która będzie trwać długo..

Większość lekarzy zaleca stosowanie oksytocyny wyłącznie w leczeniu i profilaktyce, ale zdecydowanie nie zaleca się jej stosowania do samoistnego poronienia!

Najczęściej lek jest przepisywany w celu przyspieszenia procesu porodu, gdy kunktatorstwo może kosztować życie matki i dziecka.
Lekarze zauważają kilka innych sytuacji, w których oksytocyna jest potrzebna:
• Aby zapobiec spontanicznemu poronieniu;
• W przypadku krwawienia z macicy;
• Po łyżeczkowaniu;
• Obecność białka w analizie matki oczekującej;
• W przypadku nagłego wzrostu ciśnienia;
Lek nie jest wymienny dla wszystkich powyższych diagnoz, ponieważ stanowią one zagrożenie dla życia kobiety w ciąży i jej dziecka.


Ilość i częstotliwość stosowania leku może przepisać tylko lekarz, po analizie i dokładnym badaniu kobiety w ciąży.

Czy oksytocyna jest stosowana do przerwania ciąży??

Jeśli istnieje potrzeba aborcji na samym początku, ginekolodzy nie zalecają stosowania oksytocyny. Uważają, że lepiej jest stosować Mifeproston lub Mizoprostol.
Oksytocyna jest zalecana po czternastym tygodniu ciąży, gdy możliwe jest przedwczesne poród..

Jednak w żadnym przypadku nie jest możliwe podjęcie takich decyzji na własną rękę, podobny lek powinien być przepisywany tylko zgodnie z zaleceniami lekarza. Może to wynikać z faktu, że płód wykazywał różne wady lub ciąża zatrzymała się w rozwoju.

Przed użyciem oksytocyny do samoistnego poronienia należy najpierw wprowadzić leki przygotowujące szyjkę macicy do otwarcia. Leki te są wybierane przez lekarza dla każdego indywidualnego przypadku..
W żadnym wypadku nie należy stosować tego leku na sobie, ponieważ może to spowodować nieodwracalne konsekwencje, aw przyszłości nie będzie mieć dzieci.

Przeciwwskazania do stosowania oksytocyny

Stosowanie oksytocyny jest możliwe tylko po badaniu przez ginekologa. W przypadku konieczności stymulacji porodu stosowanie tego leku odbywa się tylko w placówce medycznej pod ścisłym nadzorem lekarzy.
Istnieje wiele diagnoz, w których stosowanie oksytocyny jest przeciwwskazane:
• W przypadku, gdy następnie łyżeczkowanie kobiety gwałtownie zwiększyło nacisk, a także omdlenia i zawroty głowy;
• Ciężkie krwawienie z groźbą przedwczesnego porodu;
• Oksytocyna nie jest w żadnym przypadku stosowana, jeśli inne leki hormonalne zostały podane kobiecie w ciągu pięciu godzin;
• Jeśli istnieje podejrzenie, że konieczne będzie cięcie cesarskie ze względu na zbyt duże rozmiary dziecka;
• Jeśli dziecko nie leży prawidłowo;
• W przypadku, gdy poprzednie porody zakończyły się cesarskim cięciem;
• Bardzo ostrożnie, oksytocyna jest przepisywana na ciążę mnogą, ponieważ silne skurcze macicy mogą zaszkodzić dzieciom.
Nie warto ignorować tych przeciwwskazań, ponieważ możliwe jest wyrządzenie nieodwracalnej szkody samej kobiecie i nienarodzonemu dziecku.

Skutki uboczne oksytocyny

Jak każdy inny lek, oprócz swoich pozytywnych właściwości, ma również szereg skutków ubocznych:
• Nudności, intensywne pragnienie wymiotów;
• manifestacja alergii;
• Szybkie lub zbyt wolne bicie serca;
• Skoki ciśnienia krwi;
• zaprzestanie oddawania moczu;
• Zbyt zintensyfikowany poród, który sprzyja oderwaniu łożyska i może prowadzić do uszkodzenia macicy;
• Naruszenie krążenia krwi w mózgu;
• Żółtaczka u noworodka.
Te działania niepożądane nie są rzadkie, ponieważ oksytocyna należy do silnych leków hormonalnych i ma dość duży wpływ na organizm..

Recenzje i zalecenia lekarzy dotyczące aborcji za pomocą oksytocyny

Jaka jest opinia ginekologów na temat stosowania oksytocyny jako sposobu na przerwanie ciąży?
Wielu lekarzy ostrzega, że ​​nie we wszystkich przypadkach wynik spełnia oczekiwania. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że część płodu lub łożyska może pozostać w macicy. W tej sytuacji kobieta jest poddawana tak nieprzyjemnej procedurze jak łyżeczkowanie. Okazuje się, że najpierw dokonuje aborcji za pomocą leków, a następnie interwencji chirurgicznej lekarzy. Z tego możemy wywnioskować, że oksytocyna nie zawsze pomaga w przerwaniu ciąży, a ciało kobiety może zostać poważnie uszkodzone.
Jeśli chodzi o recenzje kobiet, które brały ten lek, jedną z głównych zasad, dlaczego wybrały Oksytocynę, jest jej niski koszt. Jest znacznie tańszy niż wiele innych leków do aborcji, a także nie wymaga recepty od ginekologa..
Jeśli chodzi o szkodliwość dla organizmu, lekarze twierdzą, że jest on względnie bezpieczny, choć niezbyt skuteczny. Jest bezpieczny przede wszystkim dlatego, że składa się z hormonu, który jest już w ludzkim ciele.

Oksytocyna okazuje się skuteczna już w późniejszej ciąży. Wynika to z faktu, że lek ten powoduje skurcze macicy i powoduje naturalny przebieg porodu.

Jeśli chodzi o tę metodę aborcji, odnosi się ona do bezpieczniejszej niż aborcja chirurgiczna..
Nawet biorąc pod uwagę fakt, że Oxytocin można łatwo kupić bez recepty, konieczne jest stosowanie go wyłącznie pod ścisłym nadzorem specjalistów. Ten hormon jest bardzo silny i może powodować krwawienie lub uszkodzenie macicy..
Jeśli spróbujesz „pozbyć się” dziecka w domu, konsekwencje mogą być nieodwracalne.

Ponadto ginekolog wybierze dawkę niezbędną w twoim przypadku.
Czy warto przyjmować oksytocynę, aby przerwać ciążę? Opinie na ten temat były podzielone. Niektórzy uważają to za najbezpieczniejsze ze wszystkich i kosztują znacznie mniej niż inni, inni twierdzą, że skuteczność tego leku nie jest duża i może nie poradzić sobie z zadaniem..

W przyszłości będziesz musiał skontaktować się z ginekologami w sprawie aborcji instrumentalnej.

Aborcja medyczna. Opinie

Wszystkich wiadomości: 4187

01.12.2010, Irusenok
20 grudnia - USG. 3 tygodnie.
25 grudnia - 3 tabletki mifepristonu. Bez krwi, ale straszna słabość.
27 grudnia - 2 tabletki mirry. Krew za godzinę. Jajo płodowe w nocy z 27 na 28. Dużo krwi. Wezwać lekarza: wstrzyknąć oksytocynę.
30 grudnia - krew przemoczyła wszystkie hantle w pracy. Zastrzyki hemostatyczne w centrum medycznym.
31 grudnia jest taki sam. Biegnę do pracy, żeby wstrzyknąć zastrzyki.
od 1 do 5 stycznia zastrzyki oksytocyny. Mniej krwi, ale nie wystarczająco przyjemnie.
5 stycznia - odkurzanie.
Wiedziałbym wcześniej, nigdy nie zgodziłbym się na aborcję medyczną. Lepiej natychmiast wyczyścić, ponieważ wcześniej to zrobił. Niemniej jednak konsekwencje aborcji medycznej są trudne do przewidzenia, jak zareaguje ciało. Konsekwencje aborcji próżniowej zależą od profesjonalizmu lekarza.

03.03.2010, pseudonim
26 lat. Witam wszystkich, dziewczyny. 23 stycznia wypiła pierwsze pigułki i poszła do szpitala, z dala od grzechu. Krwawienie zaczęło się tak, że obejmowało poduszki, ubrania, łóżko. Nie mogli zatrzymać tygodnia, nakłuli wszystko, co było niemożliwe i niemożliwe. w końcu odkurzanie jest czymś, czego tak bardzo się obawiałem i którego chciałem uniknąć. Chcę powiedzieć wszystkim, którzy nadal myślą, jaki rodzaj aborcji zrobić. wybrać zwykłą, tym bardziej, że teraz jest bardzo dobra „diprivan” znieczulająca, która nie wywołuje strasznych halucynacji. Opuściłam szpital w strasznym stanie z hemoglobiną 90, po przyjęciu było 135. niektórzy lekarze celowo tłumią koszmarne konsekwencje aborcji medycznej, ale po prostu zarabiają na nas.

01/17/2010, Ira
Ale nie wiem, czy wyszło jajko owocowe, czy nie, nic nie rozumiałem, jak wszyscy to określacie?

01/07/2010, bebek
Byłem na ultrasonografii kontrolnej 10 dni po aborcji medycznej. powiedział wiele skrzepów i. polip endometrium (?). Przed aborcją tak nie było, uzistka powiedziała, że ​​ładunek hormonalny może sprowokować, twierdzą, że należy to zobaczyć po 2 tygodniach lub nie, i może być tak, że przy następnej miesiączce, jak mówisz, zostanie „zmyty”. Prawda była taka, że ​​początkowo miała podejrzenia że jest to tkanka łożyska, ale nadal powiedział „nie”. Kiedy poszedłem do ginekologa, przepisała no-shpa w oleju, a następnie po pół godzinie oksytocyny w oleju. I tak 3 dni.
Urocze kobiety, powiedz mi, kto wie:
1) czy były takie polipy? jak zostały rozwiązane? co z nimi zrobili?
2) Nie rozumiem mechanizmu tych zastrzyków. W końcu jeden się rozluźnia, a drugi kontraktuje. Jaki jest sens? są antagonistami.
3) Patrzę na każdego przepisanego inaczej: do kogo kurs trwa 5 dni, do kogo oksytocyna 2 razy dziennie. Mam kurs 3 dni i wszystko raz dziennie. Może sam mogę kontynuować kurs do 5 dni?
Powiedzieli, że skrzepy wyjdą, ale ja zrobiłem już 2 dni, ale nie wyszli, tylko rozmazali. A jeśli robisz oksytocynę, prawdopodobnie żołądek powinien boleć, ponieważ zmniejsza macicę? i on nie boli.

    01/08/2010, Nastya
    Przepisano mi „Janine”, to naprawdę oczyszcza.. zakrzepy wyszły na miesiąc.. zadzwoń do lekarza. konsultować. po wzięciu macicy jest czysty.

18.01.2010, Natalia
No-spa rozluźnia szyjkę macicy, otwiera się lepiej. Następnie oksytocyna zmniejsza muskulaturę macicy, skrzepy są wydalane.

07/16/2010, Karina, 18
Nadszedł czas na miesiączkę, ale ich nie ma. Kupiłem test - pokazał się pozytywnie. Poszedłem do szpitala właśnie tam. Powiedzieli, że powinienem wrócić za dwa tygodnie, tj. 15 dnia. Powiedzieli, że było opóźnienie. Przybyłem o wyznaczonej godzinie, zrobiłem USG, okazało się że termin to 5 tygodni. Wczoraj, czyli 15.07 dokonała aborcji medycznej, ale, co najdziwniejsze, czytam recenzje, wszyscy wypili 2-3 tabletki, ale z jakiegoś powodu dali mi tylko jedną, przyszła dziś ( 16.07) lekarz powiedział, że powinna była nastąpić wypis, ale nie ma. Dała mi dzisiaj (16.07) tabletki Misodex 4, powiedziała, jak zacznie się wypływ krwi, wtedy powinienem do niej zadzwonić, a ona powie, jak ją przyjąć. Czuję się trochę chory i dużo bólu w dolnej części brzucha. Nie rozumiem, dlaczego dała tylko 1 tabletkę, ponieważ wszyscy piszą, że wypili 2-3 szt. Powiedz mi, co mam teraz zrobić? Dlaczego tylko 1 zakładka..

01/06/2010, Lena
Mam 21 lat. Ostatnio byłem na USG. Ciąża 4 tygodnie.. Podoba mi się to. Umawiamy się z młodym mężczyzną od 6 lat. Ale tutaj jest absolutnie przeciwny. Wysyła mnie do aborcji medycznej i już przyniósł pieniądze. Nie wiem co robić. Nie chcę aborcji i boję się konsekwencji. I mówi, że nie jesteśmy teraz w stanie tego zapewnić. Łzy płyną codziennie. Zgadzam się i mam aborcję, musiałam dziś iść, ale nie pojechałam... Co robić??

01/06/2010, Lana
Helen, jeśli jesteś w stanie się oprzeć, to do ostatniej obrony swojej opinii, czy twoi rodzice znają twoją? I pierwsza ciąża jest nienaruszalna, pamiętaj o tym!

15.02.2010, lis
Mam podobną sytuację, mam 21 lat. Ciąża ma 2 tygodnie (pierwsze), umawiam się z facetem od 6 lat i nalega na aborcję medyczną, mówi, że będzie miał dziecko wcześnie. Planuje to zrobić za rok. I nie wiem, co robić, dziecko jest przykro i chcę zrobić kolejny spacer

03/07/2010, Lena
CZEŚĆ JEST 26 LAT 18 LUTY ZROBIŁAM ŚREDNIĄ ABORCJĘ PITNĄ PRZY ODBIORZE 3 TABL. - ZOSTAŁEM WYDANA W DOMU. DWA DNI BEZ ZMIAN. Po prostu nie rozumiem czegoś! Po 2 godzinach ZAKONCHILOS.VYDELENIYA PAIN W TYGODNIOWYM PREKRATILIS.IDU w sprawie kontroli US-mów o pozostałych skrzepach, ALE NIE Datacom EXTENT uciekając się do CZYSTOŚCI! KTO KAŻDY BYŁ PODOBNY. PROSZĘ UWZGLĘDNIĆ NERWY DO GRANICY!!

19.02.2010, Larik
Mam podobną sytuację, mam 21 lat. Ciąża ma 2 tygodnie (pierwsze), umawiam się z facetem od 6 lat i nalega na aborcję medyczną, mówi, że będzie miał dziecko wcześnie. Planuje to zrobić za rok. I nie wiem, co robić, dziecko jest przykro i chcę zrobić kolejny spacer

Pomyśl, proszę bardzo. Zaszłam w ciążę rok po urodzeniu syna, miałam aborcję medyczną, po której zaczęłam mieć komplikacje, miałam krwawienie z macicy, a oni mnie oczyścili ponownie. Krótko mówiąc, wynik jest zły. Byłem leczony przez rok po aborcji. A w przyszłości nie mogę mieć dzieci czy nie. Pomyśl dobrze, szczególnie pierwsza ciąża! Cytat: Mężowie przychodzą i odchodzą, a dzieci pozostają. (Głupiutki wyraz, ale nadal)

29.12.2009, Lesya
drogie dziewczyny! Tydzień temu sam byłem w strasznym 3-dniowym opóźnieniu paniki, test ciążowy był pozytywny, chociaż badanie ultrasonograficzne nie było widoczne, powiedzieli, że okres był bardzo mały, a cały zestaw piersi był spuchnięty i obolały, w ogóle nie mam ochoty na seks, 37 itd., Pobiegłem do szpitala, gdzie, jako ginekolog, dowiedziałem się, że od razu wskoczyłem do aborcji w moich oczach. A ja trochę lubię dziecko i naprawdę chcę tej okazji, a mój ukochany i kochający mężczyzna w pobliżu, ale to NIEMOŻLIWE - ostatnio zaszczepiłem mnie różyczką i nie mogę zajść w ciążę do lutego. Po prostu nie mogę przejść przez ten stan, ona również zadzwoniła do mojej matki dobrze w innym mieście i poradziła mi, aby PIĆ pokrzywy rano na pusty żołądek, a w ciągu dnia + rumianek. łyżki na 300 ml wody, przez 4 dni, kiedy straciłem nadzieję, nadeszła miesiączka! Radości pełne leżenie. jeśli ktoś pomoże, będę bardzo zadowolony! zadbaj o siebie i swoje PRECYZYJNE ciało i zdrowie!

    29.12.2009, Albi
    Jeśli dobrze rozumiem, piłeś pokrzywę + rumianek, aby nadszedł twój okres. Przepraszam, ale to kompletna bzdura. Pokrzywa jest środkiem hemostatycznym, a rumianek działa przeciwzapalnie, nie ma wpływu na cykl i ogólnie na tło hormonalne. Więc po prostu zbiegłeś się, twój okres nadszedłby bez niego. Nie trzeba wprowadzać w błąd ludzi!

02.02.2010, MERI
Bardzo się cieszę z ciebie!!
jak dobrze się skończyło !!))

niech będzie dla wszystkich!

02/09/2010, Anonim
Nie należy się kłócić, jeśli nie wiesz. Pokrzywa ma słaby efekt poronienia, ponieważ zwiększa ton macicy, powinno to być znane każdemu, kto jest blisko położnika. Normalizuje również metabolizm lipidów. Estrogeny są syntetyzowane z cholesterolu. Myślę, że to lipid, nawet ty wiesz. Rumianek tutaj może być stosowany jako środek antyseptyczny, przeciwskurczowy i przeciwbólowy. Chociaż te właściwości są słabo wyrażone, nadal istnieją i w połączeniu z efektem placebo, tj. Wiara pacjenta w metodę leczenia, może dać bardzo dobry wynik.

Oksytocyna do aborcji

Kobieta ma wiele sposobów na zakończenie niechcianej ciąży: medyczną, próżniową, chirurgiczną. Czasami lekarze używają leków, na przykład oksytocyny, w celu przerwania ciąży..

Skład i zasada działania leku Oksytocyna

Oksytocyna jest sztucznie wytwarzanym analogiem ludzkiego hormonu. U ludzi oksytocyna jest wytwarzana w podwzgórzu, au kobiet w ostatnich stadiach ciąży jej poziom wzrasta. Hormon ten stymuluje skurcze macicy i otwarcie szyi, powodując skurcze. Zdolność kobiety do karmienia piersią dziecka zależy od stężenia oksytocyny we krwi.

W praktyce medycznej często stosuje się zsyntetyzowaną oksytocynę, na przykład w celu sztucznego spowodowania porodu, który wcale się nie zaczyna. Ten wpływ oksytocyny na organizm wiąże ją z lekami aborcyjnymi. Lek powoduje skurcze ścian macicy, które w rzeczywistości po prostu wypychają płód z kobiecego ciała. Innymi słowy, oksytocyna stymuluje poronienie i poród..

Oksytocyna odnosi się do uterotoniki - leków, które zwiększają napięcie i zwiększają aktywność skurczową mięśniówki macicy (warstwa mięśni macicy). Ponadto oksytocyna należy do grupy farmakologicznej hormonów podwzgórza, przysadki mózgowej i ich analogów.

Oksytocyna jest stosowana zarówno do aborcji, jak i kontroli urodzeń

Formy uwalniania narkotyków

Istnieje kilka form uwalniania leku Oksytocyna:

  • roztwór do podawania dożylnego i domięśniowego (1 ml na ampułkę, 10 ampułek);
  • roztwór do wstrzykiwań (1 ml na ampułkę, 10 ampułek);
  • roztwór do wstrzykiwań i stosowania miejscowego (1 ml na ampułkę, 10 ampułek).

Oksytocyna do aborcji

Oksytocyna może być stosowana we wczesnej ciąży w celu jej przerwania na prośbę kobiety. Stosowanie oksytocyny jest dozwolone już w 4-5 tygodniu ciąży, ale w takich momentach może mieć wpływ na zdrowie kobiety. Nadmierne skurcze macicy czasami powodują krwawienie. Leki na bazie mifepristonu są bardziej popularne, ponieważ substancja ta nie jest tak negatywnie odzwierciedlana w organizmie..

W późniejszych stadiach (13–22 tygodni) oksytocyna jest stosowana do wywołania sztucznego porodu. Odbywa się to w obecności specjalnych warunków medycznych:

  • ciężkie patologie narządów wewnętrznych i układów płodu:
    • serce i naczynia krwionośne;
    • CNS (centralny układ nerwowy);
    • narządy układu moczowego;
  • nieprawidłowości chromosomalne;
  • śmierć dziecka w łonie kobiety;
  • odkrycie krwawienia, stan przedrzucawkowy;
  • wszelkie komplikacje, które zagrażają życiu kobiety.

Oksytocyna jest również stosowana w obecności wskaźników społecznych. Na przykład podczas ciąży w wyniku gwałtu.

Po 13–22 tygodniach oksytocyna jest wykorzystywana do sztucznego porodu

Opinie lekarzy na temat stosowania oksytocyny do aborcji

Według większości lekarzy to narzędzie nie zawsze jest skuteczne w przypadku aborcji, ponieważ istnieje wysokie prawdopodobieństwo niepełnej aborcji. Oznacza to, że po zażyciu oksytocyny czasami wymagana jest procedura łyżeczkowania.

Pod względem skuteczności oksytocyna pozostaje w tyle za innymi lekami, ale jest praktycznie bezpieczna dla zdrowia kobiety. Wynika to z faktu, że produkt jest analogiem hormonu, który jest już zawarty w ludzkim ciele, co oznacza, że ​​nie powinno być problemów z odpowiednią dawką. Lekarze nie pozwalają na niezależne stosowanie tego leku aborcyjnego.

Świetny narkotyk. To zawsze będzie istotne. Nie widziałem żadnych skutków ubocznych. Myślę, że przy właściwym i rozsądnym stosowaniu skutki uboczne zostaną zminimalizowane.

Korolenko M.K., ginekolog

https://protabletky.ru/oxytocinum/

Przeciwwskazania Oksytocyna do aborcji

Ciąża z oksytocyną nie powinna być przerywana, jeśli:

  • anomalie w strukturze macicy;
  • węzły mięśniowe;
  • lokalizacja płodu poza jamą macicy;
  • niewłaściwa lokalizacja dziecka w macicy (poprzeczna, ukośna);
  • łożysko previa;
  • naruszenia w pracy kory nadnerczy;
  • wąska miednica.

W przypadku problemów z nadnerczami nie należy stosować oksytocyny.

Schematy stosowania różnych form leku

Z reguły przed użyciem leku kobieta przyjmuje środek przeciwskurczowy, na przykład No-shpu, aby pozbyć się bolesnych wrażeń. Dawki są obliczane przez lekarza w zależności od indywidualnych cech pacjenta. Stosowanie leku Oksytocyna występuje tylko w klinice, pod nadzorem lekarza.

Lek Oksytocyna może być wprowadzany do organizmu na różne sposoby:

  • domięśniowo. Lek wstrzykuje się do macicy, szyjki macicy lub pośladków. Z reguły wykonuje się kilka zastrzyków z przerwą wynoszącą pół godziny lub godzinę. Liczba zastrzyków jest ustalana przez lekarza, zależy to od czasu trwania ciąży;
  • dożylnie. Ta metoda podawania oksytocyny jest najczęstsza, ponieważ macica reaguje na substancję niemal natychmiast. Kobieta otrzymuje zakraplacz, wstrzykuje się 10 do 30 kropli leku, jeśli macica zacznie reagować, wówczas ilość zostanie zwiększona.

Oksytocyna jest najczęściej podawana dożylnie.

Efekty uboczne i efekty

Nawet jeśli nie masz przeciwwskazań, musisz być przygotowany na różne działania niepożądane:

  • otwarcie krwawienia, pęknięcie macicy;
  • niepełne usunięcie płodu;
  • rozwój zakaźnych procesów o różnej intensywności;
  • powikłania prowadzące do niemożności poczęcia i urodzenia dziecka;
  • hipertoniczność macicy (skurcze macicy, które wystąpiły wcześniej niż oczekiwany termin porodu);
  • tachykardia (kołatanie serca);
  • gwałtowny spadek ciśnienia krwi;
  • niższe tętno;
  • udar mózgu;
  • nudności i wymioty
  • zawroty głowy
  • bół głowy;
  • Reakcja alergiczna.

Najczęściej działania niepożądane pojawiają się po podaniu samego leku, bez nadzoru lekarza. Nie warto tego robić. Specjalista w klinice pobierze od ciebie testy i wybierze optymalną dawkę niezbędną do zminimalizowania ryzyka.

Gdy wystąpią działania niepożądane, lek zostaje odstawiony. Najprawdopodobniej lekarz przepisze kobiecie leki moczopędne, hipertoniczne roztwory soli fizjologicznej, barbiturany.

Gdzie mogę kupić oksytocynę?

Oksytocyna w ampułkach można kupić w prawie każdej aptece. Ale idzie wyłącznie na receptę. Tabletki oksytocyny (desaminooksytocyna, demoksytocyna, preparaty Sandopart) nie są obecnie sprzedawane w aptekach.

Tabela: Ceny oksytocyny

Nazwa lekuCena, ruble
Oksytocyna30–70
Fiolka z oksytocynąobecnie brak na stanie
Oksytocyna-fereinaobecnie brak na stanie
Oksytocyna Grindeks40
Oxytocin Richter60
Oksytocyna-MEZ35–40

Galeria zdjęć: Oksytocyna różnych producentów

Recenzje kobiet na temat stosowania oksytocyny do aborcji

Nie będę opisywać moich cierpień i uczuć, prawdopodobnie to moja kara za aborcję. Żołądek bolał, ale absolutnie nie było wydzieliny. W pewnym momencie poszedłem do toalety i nastąpiło poronienie. Do tej pory było to na moich oczach. To było takie smutne doświadczenie. Ale oksytocyna uratowała mnie w tej sytuacji. Nie było żadnych oczywistych skutków ubocznych, ale to, co już jest w środku - nie wiem...

Degaev

https://otzovik.com/review_1252235.html

Nie planowałem też sekundy, ale potem urodziłem. Zwrócił się do Chance na Ur. Pracownicy 55A. Do 42 dni od pierwszego dnia ostatniej miesiączki - dają 3 tabletki rano, a potem przychodzisz za 2 dni (48 godzin), wkładają oksytocynę i aborcja następuje pod kontrolą ultradźwięków. Wszystko idzie jak bolesny okres. 1,5 roku temu było 7600 rubli. - tańsze niż w innych miejscach. Są też konsekwencje. Oksytocyny lepiej nie umieszczać.

Olya_lya

http://eka-mama.ru/forum/part16/topic88716/

Po zastrzykach oksytocyny nie mam silnego krwawienia, to też trochę się rozmazywa (z codzienną normalną), ale powoli pojawiają się skrzepy. Pierwsze dni są częstsze, teraz prawie nie ma. USG w niedzielę. Zrezygnuję z subskrypcji. Ale ogólnie mój ginekolog powiedział, że skrzepy mogą wyjść z następną miesiączką, po prostu zagraj bezpiecznie, aby nie było stanu zapalnego! W żadnym wypadku nie zrobię czyszczenia, jeśli po zastrzykach coś pozostanie, poczekam na miesiączkę.

Dzięgiel

http://admightsais.tumblr.com/post/71666115118

Stosowanie oksytocyny jest jednym ze sposobów przerwania niechcianej ciąży. Jednak tylko lekarz może przepisać i przeprowadzić aborcję przy jej użyciu, aby zminimalizować nieprzyjemne konsekwencje..

Oksytocyna

Ocena 4,3 / 5
Wydajność
Jakość ceny
Skutki uboczne

Oksytocyna (oxytocinum): 3 recenzje lekarza, 7 opinii pacjentów, instrukcje użytkowania, analogi, infografiki, 1 formularz wydania.

Recenzje lekarzy na temat oksytocyny

Ocena 4.6 / 5
Wydajność
Jakość ceny
Skutki uboczne

„Oksytocyna” - lek do stosowania miejscowego i do wstrzykiwań. „Oksytocyna” jest hormonem tylnej przysadki mózgowej. Cena leku można nazwać bardzo przystępną dla większości pacjentów. Dawkę leku oblicza się indywidualnie dla każdego pacjenta.

Skutki uboczne mogą powodować nudności lub wymioty..

Ocena 4.2 / 5
Wydajność
Jakość ceny
Skutki uboczne

Jest skutecznie stosowany w położnictwie, aby stymulować poród w pierwotnym lub wtórnym osłabieniu, indukować poród podczas prenatalnego zrzutu wody, a także w razie potrzeby do pobudzenia, wczesnego porodu zgodnie ze wskazaniami. Poporodowe i pooperacyjne często stosowane w leczeniu niedociśnienia macicy.

Właściwe stosowanie i dawkowanie przez infusomat jest bardzo ważne, aby zapobiec nieprzyjemnym powikłaniom podczas porodu..

Ocena 4.2 / 5
Wydajność
Jakość ceny
Skutki uboczne

Świetny narkotyk. To zawsze będzie istotne. Skuteczny w zastosowaniu w moim zawodzie. Nie widziałem żadnych skutków ubocznych.

Myślę, że przy właściwym i rozsądnym stosowaniu skutki uboczne zostaną zminimalizowane.

Opinie pacjentów na temat oksytocyny

Podczas pierwszego porodu szyjka macicy powoli się otwierała (sześć godzin porodu i pół centymetra otwarcia). Udręka jest nie do opisania. Ginekolog rozpoczął dożylną stymulację oksytocyny w połączeniu z promedolem (lekiem). Oksytocyna działała wcześniej. Ból jest po prostu niemożliwy przez 30 sekund. Dwadzieścia minut później urodziłem córkę, rozrywając krocze i zdobywając szew po nacięciu krocza. Po porodzie otrzymywała oksytocynę przez trzy dni w zastrzyku w celu zmniejszenia macicy (macica słabo się skurczyła). Po każdym wstrzyknięciu doświadczyła kilku minut aktywnych skurczów. Minęło kilka lat, nie mogę zapomnieć.

Znałem oksytocynę od dłuższego czasu. Po porodzie moja macica nie skurczyła się wystarczająco, wystąpiło przedłużone krwawienie. Na początku piłem pieprz wodny, ale okazało się to nieskuteczne. Lekarz przepisał mi domięśniowo hormon „Oksytocyna” na pięć dni. Krwawienie zniknęło i, o dziwo, straciłem pewne uczucie depresji i lęku, mój nastrój poprawił się. Później dowiedziałem się, że „oksytocyna” jest „hormonem miłości i zaufania”. Mój przyjaciel został przepisany „Oksytocyna” po aborcji i powiedział, że nie można się bez niego obejść. Po sztucznym zakończeniu ciąży szczególnie konieczne jest przywrócenie narządów żeńskich do ich normalnego stanu. Uważam, że oksytocyna jest skutecznym lekiem.

Lek oksytocyna pomógł mi po operacjach ginekologicznych łyżeczkowania. I więcej niż raz. A po pierwszym i po drugim porodzie ciało nie mogło poradzić sobie z niezależnym usunięciem krwawych wydzielin. Macica skurczyła się słabo, nastąpiła stagnacja wydzielin i rozwinął się proces zapalny. Gdzieś w tydzień po porodzie pojawiły się bóle ciągnące w dolnej części brzucha i temperatura wzrosła. Musiałem ponownie iść do szpitala położniczego na łyżeczkowanie, po czym przepisano mi domięśniowo oksytocynę, co pomogło macicy skurczyć się i intensywniej oczyścić jamę. Nie zauważyłem żadnych niepożądanych reakcji, aw tych momentach mojego życia oksytocyna była doskonałym pomocnikiem w odbudowie ciała.

Przydziel mu to, co jest konieczne, a co nie jest konieczne. Podczas porodu i po nim nakłuwali mnie wszystkimi mniej lub bardziej odpowiednimi lekami. Nie wspominając o tym, że coś mi zranił, ale jednak. Jakoś chcę, aby lekarze zwracali uwagę na skuteczność leku, a nie tylko reasekurowali się. To moja opinia.

Po porodzie odczuwał silny ból i krwawienie przez ponad jeden dzień, ponieważ macica kurczyła się bardzo powoli, ale lekarze nie spieszyli się z wstrzyknięciem czegoś, a następnie zaoferowali zastrzyk oksytocyny, na własną odpowiedzialność, ponieważ nie chcą być odpowiedzialni za ten lek.. Natychmiast po godzinie od wstrzyknięcia ból i niewielkie krwawienie zmniejszyły się.

Od pierwszego porodu minął prawie rok. 2 stycznia 2014 r. Karetka zabrała mnie do szpitala położniczego, ponieważ wyciekł płyn owodniowy. A 3 stycznia miałem już słabe walki, zintensyfikowane nocą, więc prawie nie spałem. Kontynuowali następnego dnia. Rankiem 4 stycznia lekarz zbadał mnie i stwierdził, że ujawniono tylko półtora palca, ale bliżej nocy może się rozpocząć poród. Cały dzień cierpiałem nieznośnie. Praktycznie nie miałem siły, więc bardzo się przestraszyłem, że sam nie dam rady. O 19.00 poszedłem do dyżurnego lekarza, żeby powiedzieć, że nie mogę tego dłużej tolerować. Natychmiast zostałem zarumieniony i nadal byłem dręczony, dopóki nie podano mi tego leku dożylnie w postaci kroplomierza. Ogólnie oksytocyna przyspieszyła ten proces. O pierwszej rano urodziłem. Bardzo mi pomógł, nawet nie wiem, o ile więcej cierpiałbym, gdyby nie dali mi stymulacji.

Po porodzie bardzo krwawiłem, macica kurczyła się powoli, zastosowane przeziębienie niewiele pomogło. Wstrzyknięto mi oksytocynę i wkrótce zostałem przeniesiony z rodziny na oddział. Słyszałem, że jest to skandaliczny lek, wielu lekarzy jest temu przeciwnych, ale pomogło mi i mleko przybyło w doskonałych ilościach, 1,5 roku na moją klatkę.

Formularze wydania

Instrukcje dotyczące stosowania oksytocyny

Krótki opis

Oksytocyna to hormon tylnej przysadki mózgowej, ubrany w postaci leku. Należy do stymulatorów pracy, ponieważ zwiększa aktywność skurczową i ton mięśniówki macicy. W małych dawkach przyspiesza i zwiększa siłę skurczów (amplituda skurczów macicy). Przy wielokrotnym podawaniu lub zwiększaniu dawki zwiększa ton macicy, częstotliwość i siłę skurczów. Stymuluje wydzielanie hormonu przysadkowego prolaktyny i zwiększa produkcję mleka kobiecego (wynika to z redukcji komórek mioepitelialnych spowodowanych przez oksytocynę, pokrywającą pęcherzyki piersiowe procesami). Ma łagodne działanie wazopresynowe i antydiuretyczne. Stwierdzono, że narządy docelowe oksytocyny (macica, gruczoł sutkowy) mają miejsca wiązania oksytocyny, które są integralną częścią określonych układów receptorowych. Macica kobiety jest wrażliwa na oksytocynę przez cały okres ciąży. Jego wrażliwość na oksytocynę stopniowo wzrasta, osiągając swój szczyt przed porodem lub w jego trakcie. Uważa się, że jest to spowodowane wzrostem poziomu estrogenu w osoczu krwi podczas ciąży, podczas gdy katalizatorem początku porodu nie jest wzrost stężenia oksytocyny, ale zdolność macicy do odpowiedniej reakcji na ten wzrost. Najwyraźniej (nie ma jeszcze wiarygodnych informacji na ten temat), cAMP i wapń są narzędziami, które określają działanie oksytocyny: hormon ten może zwiększać pobieranie jonów wapnia z przestrzeni międzykomórkowej do komórki i stymulować uwalnianie wapnia z magazynów wewnątrzkomórkowych. Należy pamiętać, że wrażliwość macicy na oksytocynę u różnych pacjentów może się różnić i znacznie się różnić. Wpływają na to np. Czynniki takie jak poziom sterydów we krwi: zmniejsza się progesteron, a estradiol, dehydroepiandrosteron i kortyzol zwiększają wrażliwość macicy na oksytocynę.

Stwierdzono, że estrogeny mogą wpływać na procesy metaboliczne w komórkach, zmieniać przepuszczalność błon komórkowych, aktywność enzymów, bezpośrednio wpływać na DNA komórek docelowych i wykazywać właściwości przeciw niedotlenieniu. Naukowcy stworzyli i eksperymentalnie przetestowali szereg analogów oksytocyny, ale żaden z nich nie wykazał znaczących korzyści w stosunku do oksytocyny.

Po dożylnym podaniu leku jego okres półtrwania w osoczu krwi waha się od jednej do kilku minut. Przemiany metaboliczne oksytocyny zachodzą w wątrobie. Podczas ciąży enzym oksytocynaza pojawia się we krwi, łożysku i narządach docelowych, co dezaktywuje własną i zewnętrznie otrzymaną oksytocynę. Niewielka ilość leku jest wydalana przez nerki w pierwotnej postaci.

Oksytocyna jest dostępna jako roztwór do podawania dożylnego i domięśniowego. Schemat dawkowania leku jest indywidualny. Pojedyncza dawka do podania domięśniowego, w zależności od aktualnej sytuacji klinicznej, wynosi od 2 do 10 jm; w przypadku powolnego podawania kroplowego lub kroplowego pojedyncza dawka wynosi zwykle 5 jm. Wprowadzenie leku powinno odbywać się wyłącznie w szpitalu pod ścisłym nadzorem lekarza. Oksytocyna jest przeciwwskazana w przypadkach ciężkiej toksynemii przedrzucawkowej, ciężkich zaburzeń sercowo-naczyniowych. Gdy lek jest łączony ze środkami do znieczulenia wziewnego, stymulujące działanie oksytocyny macicy jest osłabione, a wręcz przeciwnie, nasilone działanie hipotensyjne. W połączeniu z oksytocyną prostaglandyny stymulują macicę. Oksytocyna może nasilać działanie sympatykomimetyki na presję.

Farmakologia

Hormon tylnej przysadki mózgowej. Działa stymulująco na mięśnie gładkie macicy, zwiększa aktywność skurczową oraz, w mniejszym stopniu, ton mięśniówki macicy. W małych dawkach zwiększa częstotliwość i amplitudę skurczów macicy, w dużych dawkach lub przy wielokrotnym podawaniu pomaga zwiększyć napięcie macicy, zwiększyć i wzmocnić skurcze (aż do tężca). Powoduje zwiększone wydzielanie prolaktyny, a także zmniejszenie komórek mioepitelialnych otaczających pęcherzyki sutkowe, zwiększając produkcję mleka. Ma słabe właściwości antydiuretyczne podobne do wazopresyny.

Farmakokinetyka

Formularz zwolnienia

DawkowanieUszczelkaPrzechowywanieSprzedażOkres ważności
Iniekcja1 ml
oksytocyna5 j.m.

1 ml - ampułki (10) - konturowe plastikowe opakowanie (1) - opakowania z tektury.

Dawkowanie

Interakcja

Przy równoczesnym stosowaniu ze znieczuleniem wziewnym działanie hipotensyjne oksytocyny jest zwiększone, a jego stymulujący wpływ na macicę osłabiony.

Prostaglandyny nasilają stymulujący wpływ oksytocyny na macicę.

Oksytocyna może nasilać działanie presyjne środków sympatykomimetycznych.

Skutki uboczne

Układ hormonalny: działanie podobne do wazopresyny.

Z układu pokarmowego: nudności, wymioty.

Ze strony układu sercowo-naczyniowego: zaburzenia rytmu serca.

Z układu rozrodczego: hipertoniczność macicy, nieskoordynowany lub nadmiernie silny poród, pęknięcie macicy, wewnątrzmaciczne cierpienie płodu (bradykardia, arytmia, asfiksja), przedwczesne oderwanie łożyska.

Reakcje alergiczne: wysypki skórne, swędzenie.

Wskazania

Przeciwwskazania

Niespójność wielkości płodu i miednicy kobiety podczas porodu, poprzecznej i ukośnej pozycji płodu, groźne pęknięcie macicy, wąska miednica, łożysko previa; nadciśnienie skurcze macicy, obecność blizny na macicy po poprzednim cięciu cesarskim.

Nadwrażliwość na oksytocynę.

Funkcje aplikacji

Ciąża i laktacja

Stosuje się go w czasie ciąży zgodnie ze wskazaniami z obowiązkowymi przeciwwskazaniami.

Pomaga zwiększyć wydzielanie mleka.

Specjalne instrukcje

Wprowadzenie oksytocyny powinno odbywać się wyłącznie w specjalistycznym szpitalu medycznym pod ścisłym nadzorem lekarza.

Oksytocyny nie należy stosować w przypadku ciężkiej toksyczności przedrzucawkowej, ciężkich zaburzeń sercowo-naczyniowych.

Opinie pacjentów na temat oksytocyny

Podczas pierwszego porodu szyjka macicy powoli się otwierała (sześć godzin porodu i pół centymetra otwarcia). Udręka jest nie do opisania. Ginekolog rozpoczął dożylną stymulację oksytocyny w połączeniu z promedolem (lekiem). Oksytocyna działała wcześniej. Ból jest po prostu niemożliwy przez 30 sekund. Dwadzieścia minut później urodziłem córkę, rozrywając krocze i zdobywając szew po nacięciu krocza. Po porodzie otrzymywała oksytocynę przez trzy dni w zastrzyku w celu zmniejszenia macicy (macica słabo się skurczyła). Po każdym wstrzyknięciu doświadczyła kilku minut aktywnych skurczów. Minęło kilka lat, nie mogę zapomnieć.

Znałem oksytocynę od dłuższego czasu. Po porodzie moja macica nie skurczyła się wystarczająco, wystąpiło przedłużone krwawienie. Na początku piłem pieprz wodny, ale okazało się to nieskuteczne. Lekarz przepisał mi domięśniowo hormon „Oksytocyna” na pięć dni. Krwawienie zniknęło i, o dziwo, straciłem pewne uczucie depresji i lęku, mój nastrój poprawił się. Później dowiedziałem się, że „oksytocyna” jest „hormonem miłości i zaufania”. Mój przyjaciel został przepisany „Oksytocyna” po aborcji i powiedział, że nie można się bez niego obejść. Po sztucznym zakończeniu ciąży szczególnie konieczne jest przywrócenie narządów żeńskich do ich normalnego stanu. Uważam, że oksytocyna jest skutecznym lekiem.

Lek oksytocyna pomógł mi po operacjach ginekologicznych łyżeczkowania. I więcej niż raz. A po pierwszym i po drugim porodzie ciało nie mogło poradzić sobie z niezależnym usunięciem krwawych wydzielin. Macica skurczyła się słabo, nastąpiła stagnacja wydzielin i rozwinął się proces zapalny. Gdzieś w tydzień po porodzie pojawiły się bóle ciągnące w dolnej części brzucha i temperatura wzrosła. Musiałem ponownie iść do szpitala położniczego na łyżeczkowanie, po czym przepisano mi domięśniowo oksytocynę, co pomogło macicy skurczyć się i intensywniej oczyścić jamę. Nie zauważyłem żadnych niepożądanych reakcji, aw tych momentach mojego życia oksytocyna była doskonałym pomocnikiem w odbudowie ciała.

Przydziel mu to, co jest konieczne, a co nie jest konieczne. Podczas porodu i po nim nakłuwali mnie wszystkimi mniej lub bardziej odpowiednimi lekami. Nie wspominając o tym, że coś mi zranił, ale jednak. Jakoś chcę, aby lekarze zwracali uwagę na skuteczność leku, a nie tylko reasekurowali się. To moja opinia.

Po porodzie odczuwał silny ból i krwawienie przez ponad jeden dzień, ponieważ macica kurczyła się bardzo powoli, ale lekarze nie spieszyli się z wstrzyknięciem czegoś, a następnie zaoferowali zastrzyk oksytocyny, na własną odpowiedzialność, ponieważ nie chcą być odpowiedzialni za ten lek.. Natychmiast po godzinie od wstrzyknięcia ból i niewielkie krwawienie zmniejszyły się.

Od pierwszego porodu minął prawie rok. 2 stycznia 2014 r. Karetka zabrała mnie do szpitala położniczego, ponieważ wyciekł płyn owodniowy. A 3 stycznia miałem już słabe walki, zintensyfikowane nocą, więc prawie nie spałem. Kontynuowali następnego dnia. Rankiem 4 stycznia lekarz zbadał mnie i stwierdził, że ujawniono tylko półtora palca, ale bliżej nocy może się rozpocząć poród. Cały dzień cierpiałem nieznośnie. Praktycznie nie miałem siły, więc bardzo się przestraszyłem, że sam nie dam rady. O 19.00 poszedłem do dyżurnego lekarza, żeby powiedzieć, że nie mogę tego dłużej tolerować. Natychmiast zostałem zarumieniony i nadal byłem dręczony, dopóki nie podano mi tego leku dożylnie w postaci kroplomierza. Ogólnie oksytocyna przyspieszyła ten proces. O pierwszej rano urodziłem. Bardzo mi pomógł, nawet nie wiem, o ile więcej cierpiałbym, gdyby nie dali mi stymulacji.

Po porodzie bardzo krwawiłem, macica kurczyła się powoli, zastosowane przeziębienie niewiele pomogło. Wstrzyknięto mi oksytocynę i wkrótce zostałem przeniesiony z rodziny na oddział. Słyszałem, że jest to skandaliczny lek, wielu lekarzy jest temu przeciwnych, ale pomogło mi i mleko przybyło w doskonałych ilościach, 1,5 roku na moją klatkę.

Oksytocyna została wstrzyknięta komuś w pierwszym trymestrze ciąży?

Komentarze użytkowników

Ocal mnie Umieszczają coś o podobnej nazwie, a potem szukam w internecie zastrzyków, czytam, że lek nie jest wszędzie dozwolony, poszedłem do lekarza, mówi: cóż, po prostu nie jest testowany na ludziach, tylko na zwierzętach, ale dobrze, czy chcesz odmówić? Byłem zszokowany i natychmiast odmówiłem. Potem spojrzałem na kartę o wszystkich spotkaniach i nie było o nim słowa, że ​​mnie o nim przeklął, ale napisano o innych, przeprowadzono cholerne eksperymenty chtoli, nie rozumiem. Tutaj pojawiła się nazwa, może to dziewczyna myli coś z oksytocyną.

może mylić z progesteronem?

Powodują poród. Kapała mi konserwacja magnezji, a Noshpa został nakłuty.

Pobudzili mnie do porodu w 27 tygodniu (miałam wewnątrzmaciczną śmierć płodu), jaka ochrona.

Dziewczyna twierdzi, że została dźgnięta nożem podczas dwóch ciąż https://www.baby.ru/blogs/post/407921550-214861231/

Co do cholery. i co najważniejsze, pianka na ustach dowodzi, że uratowała ją oksytocyna w ciąży! Najwyraźniej tylko kpi. Najważniejsze, że nikt nie powinien korzystać z jej rad

Spór nie jest subiektywny. Mylisz się tak naprawdę)

Tak, najprawdopodobniej albo źle to odczytają i źle zrozumieli. Zdarza się, że lekarze napiszą to, co mówią, chrzan. Dzięki nam, dzięki Bogu, zaczęli drukować prawie wszędzie, nawet tylko na przyjęciu ginekologa. A wcześniej czasami nie można rozpoznać diagnozy ani recepty)

oksytocyna zmniejsza macicę. o jakiego rodzaju ochronie mówimy.

Oksytocyna jest przepisywana w celu indukcji porodu i stymulacji porodu w następujących przypadkach:

W późniejszych etapach rodzenia dziecka z pilną potrzebą porodu z powodu gestozy.

Z przełożoną ciążą (ponad 42 tygodnie).

Z pierwotną i wtórną słabością pracy w początkowej fazie porodu.

Z wewnątrzmacicznym opóźnieniem wzrostu dziecka.

Z przedwczesnym wypływem płynu owodniowego lub pęknięciem błon płodu.

Ze śmiercią płodu.

Sądząc po recenzjach oksytocyny, lek ten jest skutecznym narzędziem do zapobiegania i leczenia krwawienia hipotonicznego z cesarskim cięciem, po porodzie lub aborcji. Działanie oksytocyny ma korzystny wpływ na stan mięśniówki macicy w przypadku nieudanej lub niepełnej aborcji (jako dodatkowe leczenie).

jak przerwać ciążę? ? tabletki możesz to wypić czy nie? ? jak zarodek... wtedy opuszcza ciało?

O oksytocynie
Poronienie
Elena pyta:

Witaj. Mam opóźnienie 5 dni, test wykazał wynik pozytywny. Poradzili mi, żebym wstrzyknął domięśniowo oksytocynę, odczuwałam ciągnięcie w dolnej części brzucha, ale nie było miesiączki. Po jakim czasie czekać na miesiączkę i co robić?

Natychmiast skontaktuj się ze swoim ginekologiem !! ! Przyjmowanie zastrzyku oksytocyny w celu przerwania ciąży jest bardzo niebezpieczne! Konieczne jest wykluczenie ciąży pozamacicznej, a przerwanie na wczesnych etapach odbywa się obecnie za pomocą tabletek, ale TYLKO w miodzie. instytucje pod nadzorem lekarza! Jeszcze raz: skonsultuj się z lekarzem, niezależne próby przerwania ciąży są aborcją kryminalną i są obarczone poważnymi konsekwencjami dla zdrowia, a nawet życia!! !

Więc biegnij do ginekologa.

5 października.
Dzisiaj zaczęło się moje życie. Moi rodzice jeszcze tego nie wiedzą, ale ja już. Jestem dziewczyną. Będę miał blond włosy i niebieskie oczy. Wszystko jest już określone, nawet że pokocham kwiaty.

19 października.
Niektórzy twierdzą, że nie jestem jeszcze prawdziwą osobą, że istnieje tylko moja matka. Ale jestem prawdziwą osobą, tak jak mała miękisz chleba jest nadal prawdziwym chlebem. Moja mama tam jest. I jestem.

23 października.
Moje usta już się otwierają. Pomyślcie, gdzieś za rok będę się śmiał, a potem mówić. Wiem, że moim pierwszym słowem będzie - MAMA.

25 października.
Dzisiaj moje serce zaczęło bić całkowicie samo z siebie. Odtąd spokojnie pokona całe moje życie, nigdy nie przestając odpoczywać.

2 listopada.
Z każdym dniem dorastam. Moje ręce i nogi zaczynają nabierać kształtu. Ale muszę długo czekać, zanim te małe nogi podniosą mnie, abym mógł dosięgnąć rąk matki, zanim te małe ręce będą mogły podnieść kwiaty i przytulić tatę..

12 listopada.
Małe palce zaczynają formować się na moich rękach. To zabawne, jak małe są! Mogę pogłaskać włosy ich matki.

20 listopada.
Właśnie dzisiaj lekarz powiedział mojej matce, że mieszkam tutaj, pod jej sercem. Ach, jaka musi być szczęśliwa! Czy jesteś szczęśliwą mamą??

23 listopada.
Moja mama i tata prawdopodobnie myślą, jak do mnie zadzwonić. Ale nawet nie wiedzą, że jestem małą dziewczynką.

10 grudnia.
Moje włosy rosną. Są gładkie, jasne i błyszczące. Zastanawiam się, jakie włosy ma moja mama?

13 grudnia.
Już trochę widzę. Wokół mnie jest ciemno. Kiedy mama zabierze mnie na świat, będzie pełen słońca i kwiatów. Ale najbardziej chcę zobaczyć moją matkę. Kim jesteś mamo??

24 grudnia.
Zastanawiam się, czy moja matka słyszy delikatne bicie mojego serca? Niektóre dzieci przychodzą na świat chore. Ale moje serce jest silne i zdrowe. Bije tak równomiernie: puk puk, puk puk. Będziesz miała zdrową córkę, mamo!

28 grudnia.
Dziś moja mama mnie zabiła..

Nie chcesz rodzić, ale świadomie udaj się do morderstwa dziecka - z łatwością. No cóż..
Biorąc dowolne pigułki, a także aborcję medyczną - cokolwiek powiesz, to wszystko jedno zabójstwo dziecka. Pomyśl o tym. I uwierz doświadczeniu - wyjmij dziecko, poród i tylko wtedy, gdy dasz mu je w ręce - w tej chwili spróbuj powiedzieć: „Nie chcę tego dziecka”. Uwierzcie mi - większość dziewcząt, które tak gorliwie odmówiły, po tym, jak trzymały dziecko w ramionach, żałowały i szlochały - on sam to wielokrotnie widział. Bóg da wam poznać, czym jest prawdziwe szczęście macierzyństwa.

Aborcja jest ciężkim grzechem! Pomyśl o zostaniu zabójcą !! ! W końcu zabijesz niewinne dziecko, po co? Spójrz na ikonę „Wołanie Pana za dzieci zrujnowane w łonie matki” Pomyśl! NIE ZABIJ !! ! Pozwól dziecku ŻYĆ. !

Oksytocyna i spa do recenzji aborcji

Skurcze macicy podczas porodu są stymulowane przez hormon oksytocyny: wpływa na mięśnie macicy poprzez specjalne receptory, których liczba stopniowo wzrasta od 14 tygodnia ciąży, pozostaje niezmieniona przez długi czas i wzrasta w momencie porodu.

Do 12 tygodni kobieta może przerwać ciążę bez wyjaśnienia. Po tym okresie - tylko z przyczyn medycznych lub społecznych. Sztuczną aborcję wykonuje się do 22 tygodnia ciąży. Wybór na rzecz aborcji zamiast interwencji chirurgicznej wynika z faktu, że przez długi czas wydobywanie części uformowanego płodu powoduje uraz psychiczny kobiety i lekarza zmuszonego do operacji.

Za wskazania medyczne do aborcji uznaje się:

  • choroby zakaźne - kiła, HIV, różyczka, gruźlica;
  • choroby onkologiczne;
  • wady serca matki;
  • choroby dziedziczne, mutacje genetyczne - zespół Downa, Patau;
  • ciężkie przewlekłe choroby narządów wewnętrznych z upośledzoną funkcją;
  • poważne wady rozwojowe płodu;
  • zamrożona ciąża.

Przykłady dowodów społecznych:

  • śmierć małżonka podczas ciąży;
  • mąż niepełnosprawny 1-2 stopnie;
  • przebywać w miejscach pozbawionych wolności;
  • ciąża po gwałcie.

Pełna lista zeznań zawarta jest w porządku Ministerstwa Zdrowia.

Instrukcje dotyczące leku przewidują jego stosowanie do aborcji po 20 tygodniach, ale czasami oksytocyna jest również stosowana do przerywania ciąży we wczesnych stadiach. Najbardziej odpowiedni okres to do 4-5 tygodni. W tym okresie zarodek nie przyczepił się jeszcze do ściany macicy, zwiększa się ilość estrogenu, myometrium staje się wrażliwe na działanie dużych dawek oksytocyny.

W krótkim okresie stosowanie hormonu jest również uzasadnione w przypadku niepełnej aborcji - powoduje skurcze macicy, a resztki komórki jajowej wychodzą.

Należy zauważyć, że w przypadku krótkotrwałej aborcji rzadko stosuje się oksytocynę. Ostatnio ta procedura jest wykonywana przez Mefipristone i Misoprostol. Tabletki oksytocyny do aborcji można stosować po tych lekach.

Oksytocyna wiąże się z białkami receptorów zlokalizowanymi na błonach komórek mięśniowych mięśniówki macicy. Prowadzi to do aktywacji łańcucha enzymatycznego, który zwiększa przepływ wapnia do komórek. Zwiększa się aktywność skurczowa tkanki mięśniowej.

Ten efekt służy do przerwania ciąży:

  • W krótkim czasie skurcz macicy nie pozwala na przyczepienie się jaja płodowego i wychodzi z niewielką ilością krwi.
  • W późniejszych stadiach oksytocyna wykazuje podobny efekt jak przy porodzie. Szyjka macicy otwiera się, płód się rodzi.

Istnieją różne sposoby podawania leku:

Oksytocyna jest stosowana mniej domięśniowo w celu przerwania ciąży. Efekt zastrzyku nie rozwija się natychmiast, ale trwa długo. Preferowane jest jednak podawanie dożylne. Aby dokładnie dozować ilość hormonu, stosuje się specjalne infusomats - aparat, który kontroluje liczbę kropli roztworu na minutę.

Dawkowanie oksytocyny do aborcji dobiera się indywidualnie w zależności od reakcji macicy na wprowadzenie.

  • Przy stosowaniu kroplowym dawkę 1-3 jm rozcieńcza się w 300 ml 5% roztworu glukozy lub w soli fizjologicznej. Szybkość przepływu infusamatu jest ustawiona na 10-30 kropli. Początkowo prędkość może być minimalna, a następnie stopniowo zwiększana, koncentrując się na liczbie i sile skurczów macicy.
  • Zastrzyki można wykonywać w szyjce macicy i ścianach macicy. Dawkę 0,5-1 jm podaje się raz na godzinę. Liczba powtarzanych zastrzyków zależy od wywołanego efektu..

Połączenie oksytocyny i no-shpa do aborcji jest możliwe, jeśli najpierw zastosujesz środek przeciwskurczowy, a następnie hormon. Brak spa spowoduje rozluźnienie mięśni szyjki macicy, co ułatwi jej ujawnienie.

Wcześniej stosowano tak zwany „wstrzyknięcie na gorąco” - drotaverine i kwas askorbinowy zmieszano w jednej strzykawce. Aborcja wystąpiła w niewielkim odsetku przypadków, a ryzyko powikłań było wysokie. Korzystanie z tej metody jest niebezpieczne i nieefektywne.!

Roztwór oksytocyny może powodować pewne działania niepożądane:

  • częstoskurcz;
  • wzrost ciśnienia krwi;
  • nudności wymioty
  • szok anafilaktyczny;
  • zaburzenia krążenia w mózgu;
  • skurcz oskrzeli.

Jeśli wcześniej wystąpiły reakcje na stosowanie oksytocyny, wówczas jej stosowanie wiąże się z ryzykiem poważnych alergii.

Przerwanie ciąży za pomocą leków jest przeciwwskazane u kobiet:

  • z nieprawidłowościami w strukturze macicy;
  • węzły mięśniowe;
  • ciąża pozamaciczna;
  • z zaburzeniami czynności kory nadnerczy.

Należy pamiętać, że przerwanie ciąży, niezależnie od terminu, jest manipulacją medyczną i może prowadzić do rozwoju powikłań. Miłośnicy samoleczenia borykają się z następstwami:

  • niepełna aborcja;
  • krwawienie;
  • infekcja
  • długoterminowe konsekwencje do rozwoju niepłodności.

W żadnym wypadku nie powinieneś przepisywać sobie leków! Złożenie wniosku o wykwalifikowaną pomoc medyczną będzie słuszne.

Julia Szewczenko, położnik-ginekolog, szczególnie dla Mirmam.pro

Na Ukrainie oksytocyna jest sprzedawana bez recepty, ponadto niektóre szpitale państwowe wymagają jej samodzielnego zakupu, a następnie wstrzykną ją tobie i przepisują również do wstrzyknięcia w domu..

Czy szpital państwowy samodzielnie przepisuje zastrzyki w domu? Czy rozumiesz co piszesz? Co tam palisz??

Zacytować
Gość pisze:
[powiedzmy 10.06 wykonało aborcję, żadna miesiączka 05.07 nie próbowała wykonać dwóch testów, oba są negatywne. Co to mogło być? Powiedz mi, może powinienem powtórzyć test.
Zacytować
love1205 pisze:
Dziewczyny, powiedzcie proszę, co się stanie, jestem w ciąży, piłem jod zimnym mlekiem przez około 3-4 tygodnie, aby przerwać ciążę, ale zmieniłem zdanie. Około 5-10 minut po wypiciu zwymiotowałem, więc myślę, że ten błoto wyszedł, czy nie i co się teraz stanie. jeśli krwawienie się zacznie, to kiedy.
Zacytować
Gość pisze:
dziękuję wam dziewczyny bardzo !! Mam nadzieję, że wszystko się ułoży, nie ma jeszcze krwawienia, tylko nudności, prawdopodobnie zatrucie (((
Zacytować
Gość pisze:
Ale wypiłem 2 szklanki i nichrom + lawrushka, gorącą kąpiel, grawitację, oregano, skoki, prasę i dopiero 4 dni po wrotyczu wrota wydawały się przedostać.
Zacytować
Gość pisze:
Czy szpital państwowy samodzielnie przepisuje zastrzyki w domu? Czy rozumiesz co piszesz? Co tam palisz??

Nic nie pali, po porodzie też wstrzyknąłem oksytocynę, jedną ampułkę rano, jedną wieczorem. Zgodnie z zaleceniami lekarza (próbowali w ten sposób spowodować zwiększone skurcze macicy, łożysko nie wyszło), wstrzyknąłem przez tydzień w domu i rano pobierałem oksytocyny z zakraplacza. I Nichrom mi nie pomógł, mimo to wykonali pierwsze klasyczne czyszczenie (aborcja do 12 tygodni), łyżeczkowanie - w całkowitym znieczuleniu. Potem nastąpił skurcz szyjki macicy i zawartość nie wyszła - zrobili próżnię (równoważną aborcji próżniowej).

na ten temat - 5 tygodni ciąży, w ciągu tygodnia piłeś nieudane zioła (warzony rumianek, oregano, korzeń pietruszki). Nichrom nie pomógł, chociaż zrobiła mocne wywary. Jedyne, czego nie zrobiłem wrotyczu, i tak bałem się trucizny. Gorące kąpiele, grawitacja - wszystko na bębnie. Miała też w tajemnicy nadzieję, że mężczyzna zmieni zdanie i wesprze mnie. Kurwa tam.

Dzisiaj poszliśmy do drugiego USG, gdzie potwierdzili termin (pierwszy nie pokazał terminu, ponieważ był bardzo mały, około trzech tygodni). Zapłaciłem 1100 UAH za aborcję medyczną (+ USG + materiał na badania), w sumie około 1300 UAH wydatków. (5200 rubli). Koszt aborcji próżniowej wynosi 700 UAH (2800 rubli). Dziś z lekarzem podpisałem wszystkie dokumenty i wypiłem pierwszą pigułkę, dwie godziny, lot jest normalny, żadnych wrażeń. Kolejna pigułka w piątek. Zrezygnuj z subskrypcji i powiedz, jak poszło.

Nie bój się iść do kompleksu mieszkalnego, miałem szczęście - nie patrzyli na mnie jak na orzechy, nikt mnie nie potępiał. Wszystko może się zdarzyć, jest konieczne. Bardzo przyjazny i neutralny, bez pozostawionego osadu, całkowicie komfortowy stan moralny. Ta decyzja już ryknęła i nie kołyszę się. Mimo to, interwencja medyczna jest mniej traumatyczna, ponieważ wybrałem ją dokładnie, chociaż zawsze nie jest ona dobra z pieniędzmi, ale lepiej niż wtedy leczyć ją dodatkowo.

Nie bój się, nie zwlekaj, idź do LCD.

Będę miała aborcję, wiek ciążowy to pięć tygodni. Słyszałem, że używają hormonu oksytocyny do przerwania ciąży, ale obawiam się, że ta metoda może być szkodliwa lub nie zadziała. Chciałbym dowiedzieć się więcej o tym, jak działa oksytocyna, jakie są jej skutki uboczne i we wszystkich przypadkach jest stosowany lek?

Gdy stosowana jest oksytocyna?

Oksytocyna może być stosowana jako lek stymulujący poród. Jego pomoc jest wymagana, jeśli skurcze macicy stają się bardzo słabe..

Lek podaje się zarówno dożylnie (co jest bardziej skuteczne), jak i domięśniowo.

Ten lek stosuje się również w celu poprawy skurczów macicy po porodzie lub aborcji, w tym jeśli przerwanie zostało wykonane z powodów medycznych w 2. trymestrze, aby zapobiec rozwojowi krwawienia lub go zatrzymać.

Czy oksytocyna jest stosowana do przerwania ciąży??

We wczesnych stadiach oksytocyna nie jest stosowana do tego celu. Specjaliści wybierają Mifepristone i Misoprostol.

Oksytocyna jest skuteczna na etapie co najmniej 14 tygodni, gdy aborcja jest przeprowadzana jako sztucznie wywołane (wywołane) poronienie. Środek ten może być podyktowany wskazaniami medycznymi (na przykład wadami rozwojowymi u dziecka, które nie rozwija ciąży, które są niezgodne z życiem).

Oksytocyna do aborcji jest podawana tylko po lekach, które są przygotowane do otwarcia szyjki macicy (mogą być różne, są wybierane w każdym przypadku osobno).

Jaka substancja jest częścią oksytocyny i jak działa?

Oksytocyna jest hormonalnym syntetycznym lekiem o podobnej strukturze i działaniu do naturalnego ludzkiego hormonu. Ten ostatni jest wydzielany do płata tylnego przysadki mózgowej (części mózgu) i stymuluje mięśnie gładkie, wywołując skurcze macicy.

Lek powoduje skurcze, które nie różnią się od naturalnych spontanicznych skurczów. Oczywiście po ich wprowadzeniu stają się częstsze, stają się bardziej bolesne, ale jest to oczekiwany efekt.

Oprócz macicy mięśnie gładkie w przewodach mlecznych reagują również na oksytocynę. Ciało wytwarza ten hormon podczas laktacji, dzięki czemu mleko jest aktywnie wydalane z gruczołu mlekowego..

Jak podaje się oksytocynę??

Ten lek jest najczęściej podawany domięśniowo lub dożylnie. Obecnie w większości szpitali istnieją specjalne urządzenia - pompy infuzyjne, które bardzo powoli „dostarczają” lek do żyły, co pozwala na dokładniejsze dozowanie, przyspieszając lub spowalniając przepływ płynu w strzykawce.

Skutki uboczne oksytocyny

Podczas stosowania oksytocyny można rozwinąć hipertoniczność macicy, tężyczkę (rzadkie zaburzenie, gdy macica nie rozluźnia się) i jej pęknięcie. Pacjent może mieć wysokie ciśnienie krwi, częstość akcji serca (może wystąpić tachykardia). Dlatego eksperci używają tego leku do ścisłych wskazań, tylko w szpitalu i dokładnie monitorują stan kobiety.

Przeciwwskazania do stosowania oksytocyny

Oksytocyny nie można stosować przy pełnej lub częściowej prezentacji łożyska, wąskiej miednicy, a także ciężkiej gestozy. Ponadto przeciwwskazaniem do korzystania z tego narzędzia jest pozycja boczna lub ukośna dziecka i choroby układu sercowo-naczyniowego u kobiet.

Musisz zrozumieć, że jeśli ciąża już się rozpoczęła, próba aborcji w domu za pomocą oksytocyny lub innego leku jest niedopuszczalna. Jest niebezpieczny dla życia i zdrowia i jest uważany za przestępstwo - aborcję kryminalną..

Możesz przerwać ciążę tylko w placówce medycznej posiadającej licencję.

W przypadku, gdy środki antykoncepcyjne nie zadziałały (na przykład pękła prezerwatywa), możesz użyć leków, które mogą zapobiec ciąży (na przykład „Postinor”, ​​„Escapel”). Ale fundusze te są wykorzystywane tylko w skrajnych przypadkach, najlepiej po konsultacji z lekarzem.

Co to jest oksytocyna? Zastanów się nad jego formą uwalniania, oczekiwanym efektem i efektem, zwłaszcza zastosowaniem, wskazaniami i przeciwwskazaniami. Co lekarze i pacjenci, którzy go przetestowali, mówią o tym narzędziu?

Oksytocyna jest lekiem hormonalnym pochodzenia syntetycznego. Hormony, które składają się na jego skład, mają te same cechy, co naturalne hormony wytwarzane przez ludzkie ciało. Służy do stymulacji przeciwskurczowej funkcji macicy. Oksytocyna do aborcji jest stosowana na początkowych etapach.

Produkt jest sprzedawany pod różnymi nazwami:

  • Syntocinon;
  • Ipofamina;
  • Pitocyna;
  • Uthedrin i tak dalej.

Jest to rozwiązanie do stosowania pozajelitowego. Jest wstrzykiwany przez żyłę lub domięśniowo. W niektórych przypadkach podskórne podawanie leku jest dopuszczalne. Forma roztworu do wstrzykiwań wynika z faktu, że substancja jest niszczona w przewodzie żołądkowo-jelitowym. Z tego powodu oksytocyna w tabletkach nie jest tak skuteczna w aborcji medycznej. Tabletki są zwykle wskazane do stymulowania skurczów macicy po porodzie lub aborcji..

Działanie tego narzędzia polega na poprawie pracy mięśni macicy. To powoduje skurczowe skurcze macicy. Wstrzyknięcie leku do żyły powoduje natychmiastową reakcję, wyrażoną zwiększonymi skurczami macicy. Skurcze ustają dopiero po półtorej godzinie.

Po domięśniowym podaniu leku skurcze zaczynają się po pięciu minutach. Trwają 2-3 godziny.

Przed użyciem przeczytaj instrukcję. Kobieta niemal natychmiast odczuwa działanie zastrzyku. Wyraża się to w zespole bólowym o charakterze ciągnącym w dolnej części brzucha. Czasami może wystąpić uczucie ciężkości, ból pleców w okolicy lędźwiowej. Takie uczucia wskazują na prawidłowy przebieg aborcji..

Po podaniu pierwszej dawki kobieta powinna się poruszyć. Miara ruchów motorycznych zależy od samopoczucia pacjenta. Jeśli jest to silny ból, ruchy mogą być łagodniejsze. Taki środek jest potrzebny do łatwiejszej i szybszej aborcji..

Izolacja śluzu krwi z dróg rodnych następuje w godzinę po wykonaniu zastrzyku. Jest to uważane za znak aborcji. Uwolnienie śluzu oznacza moment, w którym personel medyczny musi sprawować większą kontrolę nad przebiegiem aborcji. Z tym przerwaniem łożyska płodu kobieta odczuwa zespół bólowy o charakterze ciągnącym.

Po zabiegu następuje krwawienie, co jest normą. Może trwać od godziny do kilku dni. Cały czas trwają zastrzyki leku. Ich dawkę dobiera się indywidualnie. Wszystko zależy od przebiegu aborcji i samopoczucia pacjenta. Zwykle lek wstrzykuje się do mięśnia raz dziennie..

Instrukcje dla tego narzędzia wskazują, że można go użyć do przerwania długotrwałej ciąży. Zastrzyki można stosować od 20. tygodnia tego okresu. Są wskazane do aborcji, skomplikowanej przez różne czynniki ciąży.

W niektórych przypadkach narzędzie może być używane nawet później, w przypadku zajścia w ciążę. Może to być 2. i 3. trymestr. W takim przypadku zabieg jest dość trudny chirurgicznie, ponieważ może to prowadzić do wad płodu. Lek stymuluje również proces porodu.

Jest stosowany w przypadku niepełnego poronienia, w którym resztki płodu i endometrium pozostają w macicy. W takim przypadku produkt pomaga usunąć wszystkie pozostałości..

Medyczne zakończenie ciąży może być przeprowadzone wyłącznie w specjalistycznej klinice. Stosowanie oksytocyny wymaga stałego monitorowania przez lekarzy. Lekarze sprawdzają, czy macica jest całkowicie oczyszczona z płodu i jego pozostałości.

Jaka dawka jest optymalna? Jest to również określane przez lekarza, ponieważ właściwa dawka zależy od wielu czynników. Liczba wstrzyknięć wpływa na częstotliwość skurczów macicy, czas ich zakończenia. Obliczanie dawki opiera się na czasie, cechach przebiegu ciąży.

Zastrzyki wykonuje się w okolicy szyjki macicy przylegającej do pochwy. Zastrzyki są również umieszczane w ścianie macicy. Narzędzia można używać donosowo. Po wprowadzeniu zastrzyku wskazana jest domięśniowo dawka 0,5-1 IU w odstępie jednej godziny. Po wstrzyknięciu żyły stosuje się zakraplacz o 10-30 kroplach. W takim przypadku odstęp czasu jest równy minucie. Dawka wynosi 1-3 jm. Narzędzie miesza się z 300-500 ml 5% roztworu.

Narzędzie ma skutki uboczne:

  • Zwiększone tętno;
  • Wahania ciśnienia krwi;
  • Nudności wymioty;
  • Problemy z krążeniem w mózgu;
  • Krwotok mózgowy;
  • Występowanie skurczów w oskrzelach;
  • Szok anafilaktyczny.

Oksytocyna ma następujące przeciwwskazania:

  • Skoki ciśnienia krwi po łyżeczkowaniu;
  • Możliwość poronienia ze zwiększonym krwawieniem;
  • Stosuj wcześniej niż 5 godzin przed wprowadzeniem leku, leków hormonalnych;
  • Obserwacja po łyżeczkowaniu zawrotów głowy, omdlenia, problemy z orientacją w przestrzeni;
  • Niedopasowanie wielkości miednicy pacjenta do wielkości głowy zarodka;
  • Pozycja poprzeczna zarodka;
  • Istniejące łzy i uszkodzenie ścian macicy;
  • Obecność blizn na ścianach macicy;
  • Niewystarczająco dojrzały stan szyjki macicy;
  • Obecność łożyska previa. Przeciwwskazanie to jest dość poważne, ponieważ podczas odłączania miejsca dla dziecka może pojawić się zagrożenie życia pacjenta;
  • Indywidualna nietolerancja.

Stosunek do oksytocyny w środowisku medycznym jest inny. Niektórzy lekarze są pewni, że lepiej nie używać tego narzędzia do aborcji medycznej. Jest bardziej odpowiedni jako narzędzie do odzyskiwania po łyżeczkowaniu..

Hormon jest stosowany tylko w warunkach stacjonarnych. Ten środek ostrożności związany jest z faktem, że podczas jego stosowania występuje zwiększona stymulacja mięśni gładkich. Może to spowodować pęknięcie macicy, poważne krwawienie..

Co lekarze sądzą o stosowaniu tego leku do przerywania noszenia zarodka? Ginekolodzy twierdzą, że nie zawsze daje to oczekiwany efekt. Ryzyko jest możliwe w postaci pozostałości płodowych w macicy lub pozostałości błony owodniowej. W takim przypadku kobieta będzie musiała przejść procedurę łyżeczkowania. Oznacza to, że pacjent najpierw przechodzi aborcję medyczną, a następnie aborcję poprzez łyżeczkowanie. Wszystko to mówi o niskiej skuteczności zastrzyków, możliwej szkodliwości dla zdrowia, zwiększonej stracie czasu..

Recenzje kobiet, które próbowały tego środka, mówią głównie o jego przystępnej cenie. W porównaniu z innymi lekami do aborcji medycznej, ten lek jest tani. Oksytocyna jest bardziej dostępna niż inne preparaty. Jest sprzedawany bez recepty..

Czy on jest szkodliwy? Ginekolodzy twierdzą, że chociaż lek nie jest wystarczająco skuteczny, jest bezpieczny dla organizmu. Bezpieczeństwo wynika z faktu, że zawiera hormon o strukturze podobnej do naturalnego hormonu wytwarzanego w ciele kobiety. Z tego powodu ryzyko powikłań jest minimalne..

Lek stosuje się w celu zatrzymania ciąży na późniejszych etapach: drugim, trzecim trymestrze ciąży. Pozwala prowokować skurcze i powodować, że zarodek opuszcza się naturalnie. Ta metoda jest bezpieczniejsza niż chirurgiczne usunięcie płodu..

Pomimo faktu, że oksytocyna jest dostępna bez recepty, powinna być stosowana pod nadzorem lekarza. Jest to silna substancja, która może powodować krwawienie, łzy. W przypadku braku opieki medycznej konsekwencje aborcji we własnym zakresie są nieprzewidywalne. Ponadto lekarz pomoże ustalić prawidłowe dawkowanie zgodnie z indywidualnymi cechami..

Czy powinienem stosować zastrzyki? Opinie na ten temat są różne. Z jednej strony są względnie bezpieczne, mają oszczędny efekt. Narzędzie ma przystępny koszt. Z drugiej strony lek nie jest wystarczająco skuteczny, co wymaga późniejszego przejścia innych procedur.

Wydzielona przez podwzgórze i przechowywana w aksonach tylnej przysadki mózgowej, oksytocyna neurohormonowa do aborcji zaczęła być stosowana w drugiej połowie ubiegłego wieku - po jej chemicznej syntezie. Chociaż jako stymulator pracy, odgrywający centralną rolę w regulacji pracy, był znany znacznie wcześniej.

Oficjalne instrukcje dotyczące oksytocyny w celu przerwania ciąży nie wydają się zapewniać odpowiedniej formulacji, dlatego ograniczyły się do stwierdzenia, że ​​lek może być stosowany do przeprowadzania sztucznego, prowokowanego lekiem porodu przedwczesnego - metody przerywania nieudanej lub skomplikowanej ciąży na długi okres (po 20. tygodniu).

Oksytocyna jest stosowana w praktyce położniczej i ginekologicznej jako czynnik macicy w celu stymulowania długotrwałej pracy; zmniejszenie krwawienia po porodzie w przypadkach niedociśnienia mięśniówki macicy; aktywacja wydalania wydzieliny poporodowej macicy (lochia) i pozostałości po poronieniu; w celu poprawy skurczów mięśni macicy (inwolucji) po porodzie naturalnym i cięciu cesarskim. Stosowany również po operacji ginekologicznej, aby zatrzymać krwawienie z macicy.

Oksytocyna jest produkowana pod różnymi nazwami handlowymi (Sintocinon, Sintocin, Sinpatine, Ipofamine, Orastin, Pitocin, Utedrin itp.), A wszystkie z nich są wytwarzane w postaci roztworu do stosowania pozajelitowego, ponieważ substancja ta jest niszczona w przewodzie żołądkowo-jelitowym. Dlatego należy go podawać we wstrzyknięciu..

Odporny na działanie enzymów, czyli stabilizowaną oksytocynę w tabletkach do aborcji, reprezentuje lek analogiczny do desaminooksytocyny (synonimy Demoksytocyna i Sandopart). Stosuje się go podpoliczkowo: tabletka trzyma się za policzek, aż do całkowitego rozwiązania.

Stosowanie oksytocyny do przerywania ciąży jest dozwolone przez okresy do 4-5 tygodni położniczych - do połowy okresu embrionalnego. W warunkach normalnie rozwijającej się ciąży, do końca tego okresu pod wpływem estrogenu, zwiększa się nie tylko zawartość oksytocyny w osoczu krwi, ale także liczba jej receptorów w tkance mięśniowej macicy, ponieważ u kobiet w ciąży jest syntetyzowana w jajnikach i macicy, a nawet w błonach. Stymulujący wpływ tego neurohormonu na mięśnie gładkie macicy prowadzi do początku porodu, zapewnia również skurcze podczas całego procesu porodu.

Mechanizm biochemiczny syntetycznej oksytocyny wprowadzonej we wczesnej ciąży opiera się na jej naturalnym działaniu stymulującym na specyficzne receptory białek skurczowych aktomyozyny w mięśniach błony macicy, przede wszystkim poprzez zwiększenie uwalniania wewnątrzkomórkowych jonów wapnia, które „obejmują” aparat kurczliwy komórek mięśniowych macicy.

Dożylne wstrzyknięcia oksytocyny w celu przerwania ciąży powodują natychmiastową odpowiedź macicy, której skurcze ustępują po 1-1,5 godziny. Po wstrzyknięciu domięśniowym mięśnie macicy zaczynają kurczyć się po 5 minutach ze stopniowym osłabieniem i osłabieniem skurczów w ciągu 2-3 godzin. Aborcja medyczna jest przeprowadzana tylko w placówce medycznej i tylko pod nadzorem lekarzy, którzy muszą upewnić się, że ciąża zostanie przerwana (to znaczy, że jajo płodu jest całkowicie poza jamą macicy). Oczywiście dawkę oksytocyny do aborcji określa lekarz, ponieważ częstotliwość skurczów macicy i czas ich trwania zależą od dawki.

Należy pamiętać, że oksytocyna ma działania niepożądane w postaci wzrostu częstości akcji serca, wzrostu lub spadku ciśnienia krwi, nudności i wymiotów, wypadku naczyniowo-mózgowego (do krwotoku), skurczu oskrzeli i wstrząsu anafilaktycznego.

Kobiety, które mają nieprawidłowości w rozwoju macicy, mięśniaka, blizn na szyi (po operacji), ciąży pozamacicznej, a także dysfunkcji kory nadnerczy, przerwania ciąży, w tym za pomocą oksytocyny, są przeciwwskazane.

Do tej pory praktycznie nie ma recenzji na temat oksytocyny do aborcji, ponieważ w ostatnich latach w położnictwie i ginekologii stosuje się preparaty tabletek na bazie prostaglandyn E2 lub F2α - endogennych biologicznie aktywnych substancji odpowiedzialnych za skurcze macicy.

Cena oksytocyny do aborcji zależy od producenta i wynosi od 13-15 UAH. za lek domowy do 50 UAH. i więcej - do importu.

Będę miała aborcję, wiek ciążowy to pięć tygodni. Słyszałem, że używają hormonu oksytocyny do przerwania ciąży, ale obawiam się, że ta metoda może być szkodliwa lub nie zadziała. Chciałbym dowiedzieć się więcej o tym, jak działa oksytocyna, jakie są jej skutki uboczne i we wszystkich przypadkach jest stosowany lek?

Gdy stosowana jest oksytocyna?

Oksytocyna może być stosowana jako lek stymulujący poród. Jego pomoc jest wymagana, jeśli skurcze macicy stają się bardzo słabe..

Lek podaje się zarówno dożylnie (co jest bardziej skuteczne), jak i domięśniowo.

Ten lek stosuje się również w celu poprawy skurczów macicy po porodzie lub aborcji, w tym jeśli przerwanie zostało wykonane z powodów medycznych w 2. trymestrze, aby zapobiec rozwojowi krwawienia lub go zatrzymać.

Czy oksytocyna jest stosowana do przerwania ciąży??

We wczesnych stadiach oksytocyna nie jest stosowana do tego celu. Specjaliści wybierają Mifepristone i Misoprostol.

Oksytocyna jest skuteczna na etapie co najmniej 14 tygodni, gdy aborcja jest przeprowadzana jako sztucznie wywołane (wywołane) poronienie. Środek ten może być podyktowany wskazaniami medycznymi (na przykład wadami rozwojowymi u dziecka, które nie rozwija ciąży, które są niezgodne z życiem).

Oksytocyna do aborcji jest podawana tylko po lekach, które są przygotowane do otwarcia szyjki macicy (mogą być różne, są wybierane w każdym przypadku osobno).

Jaka substancja jest częścią oksytocyny i jak działa?

Oksytocyna jest hormonalnym syntetycznym lekiem o podobnej strukturze i działaniu do naturalnego ludzkiego hormonu. Ten ostatni jest wydzielany do płata tylnego przysadki mózgowej (części mózgu) i stymuluje mięśnie gładkie, wywołując skurcze macicy.

Lek powoduje skurcze, które nie różnią się od naturalnych spontanicznych skurczów. Oczywiście po ich wprowadzeniu stają się częstsze, stają się bardziej bolesne, ale jest to oczekiwany efekt.

Oprócz macicy mięśnie gładkie w przewodach mlecznych reagują również na oksytocynę. Ciało wytwarza ten hormon podczas laktacji, dzięki czemu mleko jest aktywnie wydalane z gruczołu mlekowego..

Jak podaje się oksytocynę??

Ten lek jest najczęściej podawany domięśniowo lub dożylnie. Obecnie w większości szpitali istnieją specjalne urządzenia - pompy infuzyjne, które bardzo powoli „dostarczają” lek do żyły, co pozwala na dokładniejsze dozowanie, przyspieszając lub spowalniając przepływ płynu w strzykawce.

Skutki uboczne oksytocyny

Podczas stosowania oksytocyny można rozwinąć hipertoniczność macicy, tężyczkę (rzadkie zaburzenie, gdy macica nie rozluźnia się) i jej pęknięcie. Pacjent może mieć wysokie ciśnienie krwi, częstość akcji serca (może wystąpić tachykardia). Dlatego eksperci używają tego leku do ścisłych wskazań, tylko w szpitalu i dokładnie monitorują stan kobiety.

Przeciwwskazania do stosowania oksytocyny

Oksytocyny nie można stosować przy pełnej lub częściowej prezentacji łożyska, wąskiej miednicy, a także ciężkiej gestozy. Ponadto przeciwwskazaniem do korzystania z tego narzędzia jest pozycja boczna lub ukośna dziecka i choroby układu sercowo-naczyniowego u kobiet.

Musisz zrozumieć, że jeśli ciąża już się rozpoczęła, próba aborcji w domu za pomocą oksytocyny lub innego leku jest niedopuszczalna. Jest niebezpieczny dla życia i zdrowia i jest uważany za przestępstwo - aborcję kryminalną..

Możesz przerwać ciążę tylko w placówce medycznej posiadającej licencję.

W przypadku, gdy środki antykoncepcyjne nie zadziałały (na przykład pękła prezerwatywa), możesz użyć leków, które mogą zapobiec ciąży (na przykład „Postinor”, ​​„Escapel”). Ale fundusze te są wykorzystywane tylko w skrajnych przypadkach, najlepiej po konsultacji z lekarzem.

Ciąża i późniejsze narodziny dziecka to naturalny proces dla każdego członka płci pięknej. Jednak taka kombinacja okoliczności nie zawsze jest pożądana. W niektórych przypadkach kobiety zmuszone są uciekać się do przerwania rozwoju zarodka. To zostanie omówione później. Z artykułu dowiesz się, jakie są metody aborcji medycznej. Dowiedz się również, jak stosuje się oksytocynę w celu przerwania ciąży..

Zanim dowiesz się, jak działa lek „Oksytocyna”, aby przerwać ciążę, warto powiedzieć kilka słów o procesie poczęcia. U kobiety ciało ulega cyklicznym zmianom co miesiąc. Średnio raz na 28 dni komórka opuszcza jajnik. Ta gameta jest w pełni przygotowana do zapłodnienia, które może nastąpić w ciągu kilku dni. Jeśli w tym okresie nastąpi kontakt seksualny bez antykoncepcji, plemniki spotkają się z jajkiem i nastąpi zapłodnienie.

Następnie zestaw chromosomów jest skierowany na narząd płciowy, gdzie jest mocno związany i kontynuuje rozwój i wzrost.

Obecnie istnieje wiele sposobów na zatrzymanie wzrostu i żywotności zarodka. Wybór konkretnej metody zależy całkowicie od samopoczucia i pozycji kobiety. Decydującą rolę odgrywa także czas trwania ciąży. Oto główne sposoby na przerwanie rozwoju zarodka:

  • Łyżeczkowanie ginekologiczne (czyszczenie). Jest produkowany do 12 tygodni ciąży w znieczuleniu dożylnym lub miejscowym.
  • Odkurzanie próżniowe (mini aborcja). Występuje we wczesnych stadiach ciąży..
  • Korekta medyczna. Tabletki oksytocyny stosuje się w celu przerwania ciąży lub w inny sposób. Wyprodukowane w ciągu 6-7 tygodni od rozwoju zarodka.
  • Awaryjna antykoncepcja Aborcję przeprowadza się w ciągu pierwszych kilku dni po poczęciu.

Ta metoda jest najłagodniejsza ze wszystkich powyższych. Jednak nie każda kobieta może przerwać rozwój płodu za pomocą leków. Warunkiem jest brak przeciwwskazań do przyjmowania leków i okres opóźnienia miesiączki nie dłuższy niż 45 dni. Rozważ niektóre leki (metody), które pozwalają zatrzymać rozwój ciąży w krótkim okresie.

Przerwanie stosowania leku odbywa się w ciągu pierwszych godzin po stosunku seksualnym. Aktywnymi lekami są następujące tabletki: „Postinor”, ​​„Eskopel”, doustne środki antykoncepcyjne w zwiększonej dawce i inne.

Lek należy zażywać natychmiast po stosunku seksualnym lub w pierwszych dniach po nim. Im dłuższy czas między początkiem korekty a kontaktem, tym mniej prawdopodobne jest pozytywny wynik.

Ta metoda ekspozycji leku na rozwój zarodka jest najbardziej popularna. Jest przeprowadzany do 6-7 tygodni ciąży. Pamiętaj, aby monitorować lekarza podczas przyjmowania leków. Najczęściej stosowanymi tabletkami są Mifegin, Mifepristone i tak dalej..

Działanie leku ma na celu zmianę tła hormonalnego płci pięknej. Z tego powodu krążenie krwi między zarodkiem a narządem płciowym jest zakłócone. Płód umiera, a struktura mięśniowa go odrzuca. Ponadto w niektórych przypadkach przepisywane są leki blokujące produkcję progesteronu.

To narzędzie jest ostatnio coraz częściej stosowane przez położników i ginekologów w celu zatrzymania żywotności zarodka. Lek „Oksytocyna” do aborcji stosuje się tylko w najwcześniejszym możliwym terminie. W drugim i trzecim trymestrze stosowanie substancji może prowadzić do przedwczesnego porodu i śmierci dziecka.

Oznacza, że ​​„oksytocyna” zawiera syntetyczną substancję o strukturze cząsteczkowej podobnej do hormonu ludzkiego. Po dostaniu się do organizmu człowieka lek powoduje zmniejszenie mięśni gładkich. Dlatego od czasów starożytnych lek „Oksytocyna” jest stosowany w ginekologii, w szczególności w celu przerwania niechcianej ciąży.

  1. Wstrzyknięcia oksytocyny do aborcji są przeciwwskazane u kobiet, których zarodek znajduje się poza jamą narządów płciowych. Takie narażenie może prowadzić do zupełnie nieoczekiwanych konsekwencji..
  2. Zabrania się stosowania leku, jeśli kobieta miała wcześniej cesarskie cięcie lub na macicy znajdują się szwy pooperacyjne. W niektórych przypadkach może wystąpić powikłanie w postaci perforacji i silnego krwawienia.
  3. Jeśli u przedstawiciela słabszej płci zdiagnozowano łożysko previa, warto porzucić stosowanie tego leku. W przeciwnym razie może dojść do przedwczesnego oderwania się od miejsca dziecka z zagrożeniem dla życia kobiety.
  4. W przypadku indywidualnej nietolerancji leku warto wybrać alternatywne metody przerywania ciąży.

Najczęściej oksytocyna jest stosowana domięśniowo w celu przerwania ciąży. W takim przypadku zastrzyki wprowadza się w okolice szyjki macicy. Istnieje również opcja zastosowania leku do podawania dożylnego. Jaka jest dawka oksytocyny (w przypadku aborcji)?

W rzeczywistości wszystko zależy od okresu rozwoju zarodka i zdrowia kobiety. Przy podawaniu domięśniowym stosuje się nie więcej niż 1 IU leku w odstępie pół godziny. Jeśli środek należy zastosować kroplówkę, wówczas dobiera się dawkę od 1 do 3 jm wraz z roztworem glukozy. W takim przypadku szybkość podawania substancji nie powinna przekraczać 30 kropli na minutę.

Przed użyciem leku „Oksytocyna” do aborcji należy dokładnie przestudiować instrukcje dotyczące leku. Działanie leku rozpoczyna się prawie natychmiast. Początkowo przedstawiciel słabszej płci może zauważyć bóle ciągnące w dolnej jednej trzeciej części brzucha. Ponadto niektóre kobiety doświadczają ciężkości i bólu pleców. Wszystko to jest absolutnie normalna reakcja..

Ponadto w niektórych przypadkach lek powoduje obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie częstości akcji serca. Jeśli taka reakcja wystąpi, warto uważnie monitorować stan kobiety. Po pierwszej dawce pacjent proszony jest o jak najdalsze poruszenie się. Przy lekkim wysiłku fizycznym proces aborcji jest szybszy i łatwiejszy..

Godzinę po podaniu substancji można rozpocząć oddzielanie krwawego śluzu od dróg rodnych. To sygnał aborcji. Odtąd kobieta potrzebuje spokoju i uwagi personelu medycznego. Uczucie ciągnięcia bólu podczas zabiegu jest absolutnie normalne.

Krwawienie po podaniu leku może trwać od jednej godziny do kilku dni. W takim przypadku kobieta stale musi podawać dawkę leku „Oksytocyna”. Począwszy od następnego dnia dawkę leku dobiera się indywidualnie. Średnio oksytocyna jest podawana domięśniowo raz dziennie po zabiegu..

Co ginekolodzy i pacjenci mówią o tym leku i jego działaniu? Lekarze twierdzą, że skuteczność tego leku nie zawsze jest pokazywana. Zdarzają się przypadki, gdy płód nie opuszcza całkowicie narządu płciowego lub części błony owodniowej pozostają w macicy. W tej sytuacji jest tylko jedno wyjście: przeprowadzenie łyżeczkowania. Okazuje się, że kobieta doświadcza dwóch metod aborcji.

Pozytywne recenzje na temat leku „Oksytocyna” do aborcji dotyczą jego niskiego kosztu. W przeciwieństwie do produktów zawierających mifepriston ten lek będzie Cię kilkakrotnie kosztował. Również zastrzyki z oksytocyny są godne uwagi ze względu na ich dostępność. Możesz kupić lek bez recepty. Nie można tego powiedzieć o większości środków do aborcji..

Lekarze zauważają również, że lek „Oksytocyna” jest bezpieczny dla kobiecego ciała. W końcu jego substancja czynna jest analogiem ludzkiego hormonu, prawie nigdy nie powoduje powikłań.

Jeśli ciąża musi zostać zakończona w drugim lub trzecim trymestrze ciąży, działanie leku „Oksytocyna” spowoduje skurcze i początek porodu. Jest to najlepsza alternatywa dla chirurgicznego usunięcia macicy z macicy..

Teraz wiesz, w jaki sposób możesz przerwać ciążę we wczesnych stadiach. Pamiętaj, że metody leczenia są najbezpieczniejsze. Co więcej, tej procedury nigdy nie można przeprowadzić niezależnie. Dowiedziałeś się również, w jaki sposób lek „Oksytocyna” jest stosowany do przerwania ciąży. Dawkę leku powinien zawsze wybierać specjalista. Tylko w tym przypadku wszystko pójdzie gładko i bez komplikacji.

Aby nie przerywać ciąży, stosuj antykoncepcję. Obecnie istnieje wiele różnych leków, spośród których możesz wybrać najbardziej odpowiedni. Skontaktuj się z ginekologiem i dowiedz się, jakie są metody antykoncepcji. Jeśli nie planujesz rodzić dzieci, chroń się przy każdym kontakcie seksualnym. Zdrowie dla ciebie!

Wczoraj nastąpiło spontaniczne całkowite poronienie, okres 7 tygodni. Ultradźwięki wykazały czystą macicę, endometrium 7 mm. Nie zrobiłem wspinaczki. Mój lekarz przepisał zastrzyki z oksytocyny i hemostatyczny Tranexam. I przy wypisie ze szpitala. gdzie przepisano konserwację antybiotyków Metronidazol i Cyprofloksacyna. Zapytała swojego lekarza, czy antybiotyki powinny być dodawane do oksytocyny, powiedziała. co nie Sam jestem sceptycznie nastawiony do antybiotyków, myślę, że jeśli możesz sobie bez nich poradzić, lepiej nie zatruwać ciała. Kto miał poronienia bez łyżeczkowania, czy przyjmowałeś antybiotyki i jak poszło? podziękować!

Uzyskaj ekspertyzę na swój temat

Psycholog. Specjalista ze strony b17.ru

Psycholog. Specjalista ze strony b17.ru

Psycholog, Terapia o kształcie emocjonalnym. Specjalista ze strony b17.ru

Psycholog, Konsultant Gestalt. Specjalista ze strony b17.ru

Psycholog, terapeuta Gestalt. Specjalista ze strony b17.ru

Psycholog. Specjalista ze strony b17.ru

Psycholog. Specjalista ze strony b17.ru

Psycholog, psycholog kliniczny Constellator. Specjalista ze strony b17.ru

Psycholog, konsultant. Specjalista ze strony b17.ru

Psycholog, konsultant online. Specjalista ze strony b17.ru

Nie, nie zaakceptowałem, ale dlaczego? Nawet nie poszedłem do lekarza. Nie pijemy antybiotyków podczas menstruacji.

Teraz piję te same narkotyki. Mianowany w szpitalu. Mówili, że zapobieganie stanom zapalnym w macicy.

Zrobili to, ale to było dawno temu, około 10 lat temu.

tak było ze mną - w ogóle nic nie brałem, tydzień później zrobiłem USG

a lekarze bezpośrednio nalegali na czyszczenie - *****.. jak dawaj, dawaj, natychmiast, bez USG, kiedy poronienie już się zaczęło. Wysłałem je i wróciłem do domu po otrzymaniu. i wszystko, co cudowne, samo się wydarzyło, bez operacji, pigułek itp. tylko lekarze potrzebują nieudanego materiału, więc zastraszają i próbują zmusić wszystkich do czyszczenia, aw niektórych przypadkach wcale nie jest to potrzebne

To prawda, że ​​nie jestem skłonny do antybiotyków. Czy po tym incydencie przeszkadzały Ci jakieś objawy? Wieczorem odczuwam ból brzucha drugiego dnia, skąpe krwawienie.

a lekarze bezpośrednio nalegali na czyszczenie - *****.. jak dawaj, dawaj, natychmiast, bez USG, kiedy poronienie już się zaczęło. Wysłałem je i wróciłem do domu po otrzymaniu. i wszystko, co cudowne, samo się wydarzyło, bez operacji, pigułek itp. tylko lekarze potrzebują nieudanego materiału, więc zastraszają i próbują zmusić wszystkich do czyszczenia, aw niektórych przypadkach wcale nie jest to potrzebne

Miałem to również w zeszłym miesiącu, tylko w 5-6 tygodniu, w ogóle nic nie piłem - nawet hemostatyczny. pokryłem kilka dni, rozmazałem przez długi czas - około 10 dni. Po znieczuleniu na badaniu ultrasonograficznym wykazałem, że wszystko jest w porządku i owulacja po 2 dniach.))) postanowiłem nie pomijać nawet cyklu - nic nie przeszkadza.

Krwawiłem przez kolejny miesiąc, ale wyszedłem na 11 tygodni, bez żadnego oczyszczania, prawie wszystko wyszło, podczas kilku wizyt, potem wypiłem macicę, a potem wszystko w końcu wyszło, nie zrobili czyszczenia, ale na prośbę lekarza, ale nie zrobiłem tego Mieszkam w Rosji. Zauważyłem również, że alkohol nasila krwawienie.

Lekarz w szpitalu w Rosji też mnie nie oczyścił, mówiąc, że nie był rzeźnikiem i nie przeprowadził takich zabiegów bez powodu, ale poradził mi poprosić o antybiotyki, ponieważ możliwe jest obudzenie wszystkich resztek przy następnej miesiączce i aby nie było stanu zapalnego. Na USG wszystko jest czyste i okazało się samo

nie, nie rób. w macicy nie ma powierzchni rany. nie ma stanu zapalnego. sprawdź progesteron po 2 cyklach miesiączki.

dobrze, że nie zostałeś skarcony. jest to to samo, co aborcja jest niezwykle szkodliwa dla macicy.

a lekarze bezpośrednio nalegali na czyszczenie - *****.. jak dawaj, dawaj, natychmiast, bez USG, kiedy poronienie już się zaczęło. Wysłałem je i wróciłem do domu po otrzymaniu. i wszystko, co cudowne, samo się wydarzyło, bez operacji, pigułek itp. tylko lekarze potrzebują nieudanego materiału, więc zastraszają i próbują zmusić wszystkich do czyszczenia, aw niektórych przypadkach wcale nie jest to potrzebne

Miałem wczoraj poronienie, nie wezwałem pogotowia, nie poszedłem do lekarza. Powiedz mi, że minie.

W piątym tygodniu ciąży zaczęła krwawić, zwana karetką pogotowia, ultradźwięki nic nie wykazały, hCG wynosiła 53, a następnie spadła do 12, powiedzieli, że spontaniczne poronienie bez czyszczenia, nakłuła oksytocyna, wzięła antybiotyki metronidazol.

Miałem to również w zeszłym miesiącu, tylko w 5-6 tygodniu, w ogóle nic nie piłem - nawet hemostatyczny. pokryłem kilka dni, rozmazałem przez długi czas - około 10 dni. Po znieczuleniu na badaniu ultrasonograficznym wykazałem, że wszystko jest w porządku i owulacja po 2 dniach.))) postanowiłem nie pomijać nawet cyklu - nic nie przeszkadza.

Powiedz mi, które antybiotyki powinienem poronić? błagam Cię

Dzień dobry! Powiedz mi, jakie antybiotyki poronić?

Twoje pytanie nie jest jasne, Tatyana. Antybiotyki? To delikatna sprawa. Zgodnie z zaleceniami lekarza, każdy indywidualnie. Antybiotyki są różne. Moja pierwsza ciąża była poronieniem przez 2 miesiące. Nie miałem czasu, żeby zacząć brać. Druga ciąża, którą piję Duphaston do 12 tygodni na 3 tabletki, jest przepisywana tylko przez lekarza. Kiedy rozładowanie nasiliło się, wypiłem 4 tabletki. Każdy ma swoją dawkę..

Zamarła na 12 tygodni, wstrzykiwała antybiotyki w szpitalu i metronidazol 3 dni dziennie przez 5 dni, odmawiała czyszczenia, oferowała narkotyki, pił dwie tabletki i zmarła z bólu przez pół dnia, więc macica wykręciła się i lała tak, że wkładki nocne zmieniały się co 30 minut, sympatyzuję ze wszystkimi dziewczynami kogo dotknąłem, gdy zamarzłem i poroniłem, radzę ci czyścić tylko odkurzaczem, bez operacji, poza aborcją, a następnie nie spodziewaj się ciąży ((

Krwawiłem przez kolejny miesiąc, ale wyszedłem na 11 tygodni, bez żadnego oczyszczania, prawie wszystko wyszło, podczas kilku wizyt, potem wypiłem macicę, a potem wszystko w końcu wyszło, nie zrobili czyszczenia, ale na prośbę lekarza, ale nie zrobiłem tego Mieszkam w Rosji. Zauważyłem również, że alkohol nasila krwawienie.

Moderator, zwracam uwagę na fakt, że tekst zawiera:

Strona zamknie się automatycznie
po 5 sekundach

Użytkownik strony Woman.ru rozumie i akceptuje, że ponosi pełną odpowiedzialność za wszystkie materiały częściowo lub całkowicie opublikowane przez niego za pomocą usługi Woman.ru.
Użytkownik strony Woman.ru gwarantuje, że umieszczenie przesłanych przez niego materiałów nie narusza praw osób trzecich (w tym między innymi praw autorskich), nie narusza ich honoru i godności.
Użytkownik Woman.ru, wysyłając materiały, jest tym samym zainteresowany opublikowaniem ich na stronie i wyraża zgodę na ich dalsze wykorzystanie przez redaktorów Woman.ru.

Wykorzystanie i przedruk materiałów drukowanych z woman.ru jest możliwe tylko z aktywnym linkiem do zasobu.
Wykorzystanie materiałów fotograficznych jest dozwolone tylko za pisemną zgodą administracji strony.

Umieszczenie własności intelektualnej (zdjęcia, filmy, dzieła literackie, znaki towarowe itp.)
na woman.ru, dozwolone są tylko osoby posiadające wszystkie niezbędne prawa do takiego umieszczenia.

Prawa autorskie (c) 2016-2019 LLC Hirst Shkulev Publishing

Publikacja sieciowa „WOMAN.RU” (Woman.RU)

Certyfikat rejestracji środków masowego przekazu EL nr FS77-65950, wydany przez Federalną Służbę Nadzoru Komunikacji,
technologia informacyjna i komunikacja masowa (Roskomnadzor) 10 czerwca 2016 r. szesnaście+

Założyciel: Hirst Shkulev Publishing spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

Leki hormonalne Oksytocyna - Richter Lek, który zwiększa napięcie i aktywność skurczową mięśniówki macicy - przegląd

Dobry dzień!

Chcę podzielić się doświadczeniem związanym ze stosowaniem oksytocyny. Jest syntetycznym hormonem stosowanym do stymulacji skurczów macicy..

Znam go od wielu lat, ale dopiero niedawno musiałem go przetestować.

Koszt około 60 rubli.

W opakowaniu 5 ampułek po 1 ml.

Moje doświadczenie aplikacyjne

Ten lek został przepisany mi przez ginekologa po zamrożonej ciąży. Działanie oksytocyny ma na celu zmniejszenie macicy, potrzebowałem jej zgodnie ze wskazaniami po USG.

Dawkowanie ustala tylko lekarz, w zależności od sytuacji ilość leku może się różnić.

Oksytocyna jest lekiem na receptę, ale wcześniej była sprzedawana w aptekach bez recepty. Przynajmniej kupiłem bez niego przez kilka lat. Teraz pytam o przepis, uważam, że jest to poprawne, ponieważ takich leków nie można wypuścić bez recepty.

Podaję oksytocynę domięśniowo. Przepisano mi oksytocynę i no-shpa (również domięśniowo), zastrzyki są raczej bolesne, ale tolerowane. Nie było innych dolegliwości niż sam proces wstrzyknięcia. Bez skutków ubocznych.

Po kursie, który mi przepisano, wynik był doskonały. Oksytocyna była w stanie pomóc i nie musiałem iść do czyszczenia (myślę, że wiele osób rozumie, że procedura jest daleka od przyjemnej).

Ogólnie mam szczerą nadzieję, że pomimo doskonałego efektu nie będę już musiał stawiać oksytocyny.

Oksytocyna dla zwierząt

Po raz pierwszy dowiedziałem się o oksytocynie od weterynarza, który doradził mi zakup tego leku w ramach przygotowań do narodzin psa. Stawia się, jeśli zwierzę przestało rodzić. Przez wiele lat zetknąłem się z tym kilka razy i właśnie w tych przypadkach oksytocyna pomogła zwierzęciu.

Dawka oksytocyny dla psa (lub kota) jest obliczana na podstawie masy ciała.

Uważam, że oksytocyna powinna być przygotowana, ale nie powinieneś jej używać bez pilnej potrzeby. Jest to poważny lek i lepiej najpierw spróbować stymulować skurcze w inny sposób, w wielu przypadkach nie jest potrzebny przy porodzie (i zwykle pod koniec). Oksytocyny u kota lub psa nie należy umieszczać przed pierwszym płodem!

Używam oksytocyny po urodzeniu psa, aby oczyścić jamę macicy. To podczas porodu, bez kontroli lekarza weterynarii, nie zaryzykowałbym tego (z wyjątkiem oczywistych opóźnień w narodzinach szczeniąt).

Właśnie podczas używania oksytocyny dla psa dowiedziałem się, że nie wszyscy producenci są równie dobrzy. Oksytocyna Richtera okazała się znacznie bardziej skuteczna, dlatego polecam ją!

Zdrowie dla ciebie i brak nieprzyjemnych sytuacji!

Dziękuję za uwagę!

Do leczenia tarczycy nasi czytelnicy z powodzeniem używają herbaty monastycznej. Widząc popularność tego produktu, postanowiliśmy zwrócić na to uwagę.
Przeczytaj więcej tutaj...

W tym celu stosuje się wyłącznie wysokiej jakości i sprawdzone w czasie leki, z których jednym jest oksytocyna do przerywania ciąży..

Działanie tego leku osiąga się przez podanie domięśniowe. Główną cechą jego składu jest to, że struktura jest podobna do hormonu wytwarzanego przez ludzkie ciało. Odbiór produktu medycznego odbywa się wyłącznie na wczesnych etapach. W przeciwnym razie wydajność spada..

Aborcja to dziedzina medycyny praktykowana od czasów starożytnych. Do początku XX wieku proces ten przebiegał w połączeniu z różnego rodzaju komplikacjami, często prowadzącymi do śmierci.

I dopiero na początku XX wieku jeden ze specjalistów dokonał odkrycia - hormon usunięto z układu rozrodczego zwierząt, który mógł stymulować skurcze macicy, co przyczyniło się do aborcji.

Hormon ten nazywał się Oksytocyna i do połowy wieku był stosowany wyłącznie w swojej naturalnej postaci. W latach sześćdziesiątych naukowcy (a raczej VD Vino) nauczyli się uzyskiwać syntetyczną kopię. Po serii badań substancja uzyskała aprobatę wszystkich wyższych władz, co przyczyniło się do jej wprowadzenia do praktyki medycznej..

Po wprowadzeniu syntetycznej kopii hormonu do ciała kobiety mięśnie jej macicy zaczęły się kurczyć spazmatycznie. W ten sposób substancja pozwoliła osiągnąć pożądany rezultat w krótkim czasie..

W kolejnych latach lek niezawodnie stał się doskonałym środkiem odbudowującym, który pozwala leczyć narządy płciowe po łyżeczkowaniu.

Oprócz powyższego lek „Oksytocyna” jest stosowany w przypadkach:

  • z ciężką miesiączką (pozwala dostosować cykl menstruacyjny);
  • zminimalizowanie możliwości poronienia;
  • z krwawieniem z pochwy;
  • z możliwą samoistną aborcją.

Do dziś lek jest stosowany w praktyce medycznej i nie zna godnych analogów.

Aby lepiej zrozumieć zasadę działania leku, konieczne jest zagłębienie się w fizjologię osoby. Wraz z wydzielaniem przysadki i podwzgórza (gruczołów mózgu) wytwarzany jest hormon - oksytocyna. Kiedy krew myje powierzchnię mózgu, cofa się w dół, zabierając ze sobą wytworzony hormon.

W ten sposób jest dostarczany do żeńskiego układu rozrodczego. Osiągając cel - gruczoły sutkowe i powierzchnię macicy, oksytocyna zaczyna stymulować produkcję, która ma wysokie stężenie, które z kolei jest niezbędne do pełnego funkcjonowania układu rozrodczego.

Oprócz oksytocyny osiąga się proces taki jak laktacja..

Jak się okazało, hormon ten jest obecny nie tylko w ciele kobiety. Ku zaskoczeniu naukowców obecność oksytocyny stwierdzono również w męskim ciele. To było trochę dziwne, ponieważ samce nie są specyficzne dla posiadania dziecka i karmienia piersią. Dlaczego jest to potrzebne w ich ciele?

Badania mające na celu zbadanie tego problemu wykazały, że oksytocyna odgrywa kluczową rolę nie tylko w stymulowaniu układu rozrodczego, ale także w poprawianiu nastroju. Innymi słowy, podobnie jak serotonina, oksytocyna jest hormonem radości niezbędnym do łagodzenia stresu i uspokojenia.

Dla młodych matek jest to szczególnie ważne. Rzeczywiście, podczas porodu, a także po nim, kobiety w ciąży doświadczają silnego stresu.

Podczas produkcji oksytocyny kobieta odczuwa spokój, który z kolei jest niezbędny do pełnego pobudzenia instynktów ochrony i zachowania płodu.

Fakt, że poród rozpoczyna się w nocy, jest kolejnym dowodem na znaczenie hormonu oksytocyny w układzie rozrodczym. Badania wykazały, że jego produkcja znacznie wzrasta podczas snu. I dzieje się to pod koniec ciąży.

Najczęściej lek podaje się domięśniowo, ponieważ jego skład jest bardzo wrażliwy na sok żołądkowy. Tylko w rzadkich przypadkach i ze specjalnymi naruszeniami oksytocyna jest przyjmowana doustnie. W takich przypadkach skuteczność leku jest zminimalizowana..

Oksytocyna w czasie ciąży służy do stymulacji ścian macicy, co pozwala wywoływać skurczowe skurcze, niezbędne do wczesnego porodu. Po wprowadzeniu pojedynczej dawki działanie leku trwa około trzech godzin. Ponadto efekt jest zauważalny po 10 minutach. Tylko niewielka ilość leku dociera do płodu, co nie może mieć negatywnego wpływu.

Po porodzie lek jest szeroko stosowany. Dzięki temu uzdrowienie osiąga się po łyżeczkowaniu. Krwawienie ustaje - w celu zapobiegania poporodowemu pojawianiu się krwi uciekają się do skurczu macicy, który jest osiągany poprzez przyjmowanie oksytocyny.

Lek jest niezbędny po cięciu cesarskim. Wprowadzając oksytocynę do tkanki macicy, w przypadku uszkodzenia narządu w wyniku operacji lekarze powodują jej skurcz, co sprzyja gojeniu.

Wielu lekarzy uważa, że ​​stosowanie leku jest odpowiednie tylko do przywrócenia i stymulacji macicy podczas ciąży, aby ułatwić proces porodu. I jest niezwykle niedopuszczalne, aby używać go do przedwczesnego porodu.

Korzystny wpływ leku odnotowuje się również podczas karmienia, gdy konieczna jest odpowiednia stymulacja gruczołów sutkowych. W takim przypadku oksytocyna jest stosowana wyłącznie doustnie, aby nie mieć negatywnego wpływu na macicę.

Aktywacja czynności reprodukcyjnej z wyprzedzeniem za pomocą oksytocyny jest dozwolona tylko wtedy, gdy poród jest niemożliwy z pewnych powodów, a ich opóźnienie zagraża życiu matki. Takie przypadki obejmują:

  • wczesne wycofanie płynu owodniowego;
  • brak skurczów.

W takich okolicznościach istnieje zagrożenie życia zarówno dla matki, jak i płodu. Jest również wysoce prawdopodobne, że nastąpi infekcja jamy macicy..

Zastrzyki z oksytocyny wykonuje się w okolicy szyjki macicy i w ścianie macicy. A także narzędzie może być używane donosowo. W przypadku wstrzyknięcia domięśniowego wskazana jest dawka 0,5–1 IU na okres 45–60 minut.

W przypadku iniekcji stosuje się dożylną metodę kroplową z szybkością 10-30 kropli na minutę. Całkowita dawka wynosi 1-3 jm. Lek miesza się z 300-500 ml 5% soli fizjologicznej.

Stosowanie leku „Oksytocyna” jest niedopuszczalne w przypadkach:

  • ciśnienie krwi pacjenta wzrasta po zabiegu łyżeczkowania;
  • przy silnym krwawieniu istnieje szansa na poronienie;
  • wprowadzono inny lek (przyjmowanie oksytocyny jest możliwe dopiero po 5 godzinach);
  • kobieta ma zawroty głowy, mdleje lub źle orientuje się w przestrzeni;
  • wątpliwości, że głowa będzie w stanie przejść przez kanał rodny;
  • z poprzeczną pozycją płodu;
  • na ścianach macicy pojawiły się łzy lub blizny;
  • z niedojrzałością szyjki macicy.

W przypadku ciąży mnogiej lek stosuje się ostrożnie. W przypadku osiągnięcia zbyt ostrych skurczów istnieje wysokie prawdopodobieństwo uszkodzenia głowy płodu. Należy zauważyć, że oksytocyna pogarsza ukrwienie kobiety, a to uniemożliwia przyjmowanie jej w przypadku duszności.

Stosowanie leku jest możliwe tylko po uprzedniej konsultacji z lekarzem. W żadnym wypadku nie powinieneś tego sam wyznaczać. Dawkowanie i częstotliwość podawania określa również specjalista. Aplikacja jest możliwa tylko w warunkach szpitalnych, przy stałym monitorowaniu personelu medycznego.

Co to jest hCG i jego norma podczas ciąży

Lista testów hormonalnych, które należy wykonać podczas planowania ciąży

Jak anulować hormonalne środki antykoncepcyjne?

Jak wybrać hormonalne pigułki antykoncepcyjne

Jak wstrzyknąć progesteron, aby spowodować miesiączkę?